Mien Abbo-Wenneker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Willemina Martina (Mien) Wenneker (Den Helder, 14 februari 1887 - Den Haag, 7 september 1973) werd bekend als Mien Abbo-Wenneker. Zij was de moeder van onder meer Pim Lier, een vermeende halfbroer van Juliana der Nederlanden.

Ze werd geboren in het dorp Helder, dat later Den Helder zou worden genoemd. Al in het eerste decennium van de twintigste eeuw schijnt Wenneker, terwijl zij in een hotel werkte, kennis te hebben gemaakt met Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, de echtgenoot van de Nederlandse vorstin Koningin Wilhelmina. Het kind waarvan Wenneker op 30 november 1907 te Amsterdam beviel, Christina Margaretha (overleden 1945), zou het eerste buitenechtelijke kind zijn dat Prins Hendrik bij haar heeft verwekt.

Wenneker huwde op 15 april 1909 te Amsterdam met haar oom Cornelis Abbo, een huwelijk dat gezien de familieband ongetwijfeld omstreden zal zijn geweest. Abbo was de broer van Wennekers moeder, Maria Wenneker-Abbo (1860-1907). Bij dit huwelijk erkende Abbo Miens dochter Christina Margaretha, die nu ook de naam Abbo ging dragen. Ook tijdens het huwelijk van Cornelis Abbo en Mien Wenneker werd nog een kind geboren, waarvoor er aanwijzingen bestaan dat Hendrik de vader was. Dat was Edith Maria (22 juli 1910 - 25 december 1996). Cornelis Abbo overleed op 10 mei 1913 in Den Dolder.

Bekend is Hendriks vierde kind bij Mien Wenneker, Pim Lier. Hij werd op 22 juli 1918 in Den Haag geboren. Een klein jaar later trouwde Mien Wenneker met Jan Derk Lier, die Pim Lier als zijn zoon erkende. Uit het huwelijk van Lier en Wenneker stammen twee kinderen die zeer vermoedelijk wel van Jan Derk Lier zijn. Daarentegen wordt de tweeling Alida Willemina Martina en Maria Suzanna Cornelia (24 juni 1922) als nageslacht van Prins Hendrik beschouwd.[bron?]

Voor de twee oudste dochters, zoon Pim, en de tweeling-dochters ontving Wenneker van het Koninklijk Huis een vergoeding van de opvoedingskosten[bron?].

Wenneker overleed in 1973 op 86-jarige leeftijd zonder getuigenis over haar relatie met Prins Hendrik te hebben afgelegd. Haar echtgenoot Jan Derk Lier overleed een half jaar later, op 13 januari 1974 in Den Haag.

Literatuur[bewerken]