Militair ordinariaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Een militair ordinariaat is een ordinariaat van de Katholieke Kerk. Een dergelijk ‘legerbisdom’ is bedoeld om geestelijke zorg te verschaffen aan militairen. Aan het ordinariaat zijn aalmoezeniers verbonden en aan het hoofd staat de ordinarius, een bisschop. Het militair ordinariaat werkt nauw samen met de dienst geestelijke verzorging van de krijgsmacht.

België[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Belgisch militair ordinariaat voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het bureau van de aalmoezeniersdienst van de krijgsmacht is gevestigd in Neder-Over-Heembeek, in de gebouwen van het Militair Hospitaal. In 2002 waren 17 diocesane en 9 reguliere priesters en 5 religieuzen verbonden aan het militair ordinariaat. Begin 2008 telde het Bisdom bij de Krijgsmacht 15 actieve aalmoezeniers, waaronder 2 lekenaalmoezeniers. Het kan ook rekenen op de inzet van twee reserveaalmoezeniers die ook op zending in het buitenland worden ingezet. De huidige opperaalmoezenier is E.H. Johan Van Den Eeckhout.

Ordinarii (bisschoppen) waren achtereenvolgens:

Nederland[bewerken]

Wapen van het Nederlandse militair ordinariaat.
1rightarrow blue.svg Zie Nederlands militair ordinariaat voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het bureau van de aalmoezeniersdienst van de krijgsmacht is gevestigd in Den Haag. In 2003 waren 6 priesters en 11 diakens verbonden aan het militair ordinariaat.

Ordinarii (bisschoppen) waren achtereenvolgens: