Militaire Orde van Italië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
66-50-D Medal, Badge, Italy, Knight Grand Cross of the Military Order of Italy.jpg

De Militaire Orde van Italië (Italiaans: "Ordine Militaire d'Italia") is de op 9 januari 1956 hervormde en omgedoopte "Militaire Orde van Savoye". Deze Orde werd op 14 augustus 1814 in Genua gesticht door Koning Victor Emanuel I van Savoye. Deze Ridderorde was een kopie van de Orde van Maria Theresia want ook zij beloont officieren voor "dappere daden die men ook had kunnen nalaten". Het Kapittel moest nauwkeurig nagaan of de voorgedragen officieren tijdens een veldslag inderdaad meer dan hun plicht hadden gedaan.

De vijf graden van de Orde[bewerken]

Monarchie Republiek Titel Beschrijving
Cavaliere di gran croce OMS BAR.svg Cavaliere di gran Croce BAR.svg Grootkruis De Grootkruisen dragen het kleinood, met een krans van Laurier-en eikenbladeren als verhoging, aan een breed lint over de rechterschouder en de zilveren ster van de Orde op de linkerborst. Aan deze onderscheiding is een pensioen verbonden.
Grande ufficiale OMS BAR.svg Grande ufficiale BAR.svg Grootofficier De Grootofficieren dragen het kleinood, met een krans van Laurier- en eikenbladeren als verhoging, aan een lint om de hals en de zilveren ster van de Orde op de linkerborst. Aan deze onderscheiding is een pensioen verbonden.
Commendatore OMS BAR.svg Commendatore BAR.svg Commandeur De Commandeurs dragen het kleinood, met een krans van Laurier- en eikenbladeren als verhoging, aan een lint om de hals. Aan deze onderscheiding is een pensioen verbonden.
Ufficiale OMS BAR.svg Ufficiale BAR.svg Officier De Officieren dragen het kleinood met een gouden trofee als verhoging aan een lint op de linkerborst. Aan deze onderscheiding is een pensioen verbonden.
Cavaliere BAR.svg Cavaliere BAR.svg Ridder De Ridders dragen het kleinood met een gouden trofee als verhoging aan een lint op de linkerborst. Ook aan deze onderscheiding is een pensioen verbonden. Tijdens de vredestaken die het Italiaanse leger in VN of NAVO verband uitvoert wordt het ridderkruis als vaandeldecoratie toegekend.

De versierselen van de Militaire Orde van Italië[bewerken]

Het kruis is wit geëmailleerd en puntig. De lauwerkrans is groen geëmailleerd en de trofee is van goud. Op het rode medaillon staan twee gekruiste zwaarden met de jaartallen 1855, het jaar waarin de Orde nieuwe statuten kreeg, en 1947 voor de stichting van de Italiaanse Republiek. Op de keerzijde staat het monogram "RI" op een rode achtergrond. Op de rode ring staat "AL MERITO MILITARE" in gouden letters.

Het lint is blauw met een brede rode middenstreep. Dit zijn de kleuren van het Koninklijke Huis van Savoye.

Koning Umberto II ging in 1946 na een verloren volksstemming in ballingschap, maar hij bleef in eigen ogen de Grootmeester van de Militaire Orde van Savoye. Na zijn overlijden gebruiken de pretendenten de Orde niet meer als Dynastieke Orde. De Italiaanse Republiek hervormde de orde op haar beurt in 1956 en doopte haar om tot "Militaire Orde van Italië" met de Italiaanse President als Grootmeester.

Literatuur[bewerken]

  • Maximilian Gritzner, "Handbuch der Verdienst- und Ritterorden", Leipzig 1893
  • Paul Hieronymussen, Orders medals and decorations. Londen, 1967.

Externe links[bewerken]