Mimi Maura

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mimi Maura
Mimi Maura.png
Algemene informatie
Land Vlag van Puerto Rico Puerto Rico
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Midnerely Acevedo (19 februari 1972, Santurce, Puerto Rico), beter bekend als Mimi Maura, is een Puertoricaans-Argentijnse zangeres die ska en reggae met latin vermengt.

Biografie[bewerken]

1972-97: Puerto Rico[bewerken]

Acevedo is de dochter van singer-songwriter Mike Acevedo; ze groeit in Chicago, Mexico-Stad en San Juan. Op haar veertiende richt ze met haar broer de Spaanstalige heavymetalband Rencon op; daarnaast studeert ze aan de kunstacademie.

Op haar twintigste sluit Acevedo zich aan bij de meidenskaband Alarma waarmee ze onder meer in New York en Los Angeles optreedt en voorprogramma's verzorgt voor bands als Dos Minutos en Los Fabulosos Cadilacs (een verwijzing naar The Fabulous Thunderbirds). Acevedo ontmoet Fab Cads-saxofonist Sergio Rotman met wie ze een relatie krijgt en naar Argentinië verhuist.

1998 en daarna: Argentinië[bewerken]

In haar nieuwe thuisland zingt Acevedo in Sergio's punkband Cienfuegos en neemt ze met de Cadilacs het nummer Caravelas y Diablitos op. In 1998 krijgt ze een zoon en wordt ze Mimi Maura. Bijgestaan door een band met diverse Fab Cads bouwt ze een repertoire op van latin- en reggaenummers (zowel covers als eigen materiaal).

Acevedo werkt zich op tot een van 's lands grootste liveartiesten en brengt albums uit onder haar eigen label Canary. Buiten Argentinië (lees; de clubs en zalen van Buenos Aires) wordt er ook in Mexico en, uiteraard, Puerto Rico opgetreden. In de zomer van 2005 toert ze door Spanje, Frankrijk en Duitsland waar de eerste van drie avonden in Berlijn (29 juli 2005) live wordt uitgezonden op de radiozender Multikulti.

In september 2008 verschijnt de live-dvd Dulce Suenos; tussen de extra's zit een duet (Amor Por Ti) met haar Spaanse collega Amparo Sanchez tijdens een concert in Barcelona. Acevedo en Sanchez zijn regelmatig te gast bij elkaar.

Ook heeft Acevedo twee nummers van The Carpenters (Close To You en Yesterday Once More) gezongen met Dancing Mood, de latin-ska bigband van haar trompettist Hugo Lobo, en is ze achtergrondzangeres in Sergio's band Siempreterno.

In 2015 verscheen de cd Kiseki.

Op 7 november 2016 gaf Mimi Maura een concert in Londen; vlak daarna verscheen de cd Stormy waarop ze samen met de band Los Aggrotones soulnummers in een rockstready-jasje steekt. Het titelnummer, oorspronkelijk van Classics IV, is eerder gecoverd door Santana.