Minch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 8 sep 2017 om 01:17. (1 onbereikbare link(s) gered en 0 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.5.1))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
The Minch op een kaart van de Hebriden

The Minch (Schots-Gaelisch: An Cuan Sgitheanach, Cuan na Hearadh, An Cuan Leòdhasach), is een zeestraat in noordwest Schotland, tussen de Schotse Hooglanden, de noordelijke Binnen-Hebriden en de Buiten-Hebriden.

In de vroege middeleeuwen stond deze zeestraat in het Oudnoords bekend als Skotlandsfjörð.[1]

De smallere zeestraat ten zuiden van The Minch, gelegen tussen Harris, North Uist en Skye is The Little Minch, ook wel The Lower Minch (an Cuan Canach) genoemd. Zuidelijker wordt de zeestraat de Hebridenzee genoemd.[2]

Vuurtorens staan op het 'vasteland' bij Barra Head, Stoer Head, Ushenish en Hyskeir. Op Skye staat vuurtorens op Neist Point, Waternish Point en An t-Iasgair. Op de Buiten-Hebriden staan vuurtorens bij Weavers Point, Eilean Glas, Tiumpan Head en Butt of Lewis.[3]

Er varen vele veerdiensten op The Minch; de belangrijkste vaart tussen Stornoway en Ullapool.

Scheepsramp

Op 1 januari 1919 liep het zeilschip de Iolaire op de rotsen The Beasts of Holm, nabij de haveningang van Stornoway, en zonk. 205 van de 280 opvarenden kwamen hierbij om het leven, waarmee het een van de grootste Britse zeerampen in vredestijd is.

Externe links