Minipil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

De minipil is een hormonaal voorbehoedsmiddel. Doorlopende pillen bevatten alleen maar progestagenen, en kunnen dus minder bijwerkingen veroorzaken. Daartegenover staat dat ze ook wat onbetrouwbaarder zijn dan de gewone anticonceptiepil. In tegenstelling tot combinatiepillen en sequentiële pillen, moeten de doorlopende pillen elke dag genomen worden.

Er zijn twee soorten doorlopende pillen. De eerste soort bevat een hoeveelheid progestogenen, waardoor de ovulatie geremd wordt. Daardoor hebben zij dan ook een goede anticonceptieve werking.

De andere soort bevat een duidelijk geringere hoeveelheid progestogenen, zodat de ovulatie niet noodzakelijk geremd wordt. Deze laatste soort pillen wordt de minipil genoemd. Haar werking is duidelijk verschillend van de doorlopende pillen met grotere progestogeneninhoud. Het is waarschijnlijk dat de minipil in een aantal gevallen werkt door het verhinderen van de inplanting van een bevruchte eicel, en niet door het remmen van de ovulatie. De minipil is daarom geen anticonceptief of conceptie-verhinderend middel in de strikte zin. De betrouwbaarheid van de minipil is overigens duidelijk geringer dan die van de combinatiepil of die van de doorlopende progestogenen-pil.

Doordat er zich tijdens het gebruik van doorlopende progestogenenpillen geen regels voordoen, verdwijnt eveneens de pijn van de menstruatie en wordt uiteraard eveneens het bloedverlies gereduceerd.