Mirto (likeur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mirto Rosso

De mirte-likeur (licòre de murta op sardijnse taal), eenvoudigweg mirte of rode mirte genoemd, is een populaire likeur, op Sardinië en op Corsica, verkregen door alcoholische maceratie van mirte bessen of gemengde bessen en verlaat. In de algemene betekenis van het woord wordt mirte-likeur verkregen uit de maceratie van rijpe, gepigmenteerde bessen.

De term mirte rood verwijst specifiek naar dit type, vanwege de kleuring die wordt gegeven door de anthocyanines van de bessen van de mirte. Een ander type is de generieke witte mirte term die wordt gebruikt om zowel de likeur aan te duiden die wordt verkregen uit de maceratie van gedepigmenteerde bessen als de minder gebruikelijke die wordt verkregen door het macereren van de bladeren van jonge scheuten. De laatste likeur heeft organoleptische kenmerken die duidelijk verschillen van de mirte likeur eigen.

De officiële naam, aangenomen door de regio Sardinië en de producentenvereniging, is die van Mirto di Sardegna.

Gebruik[bewerken]

Mirte bessen

Vanwege de eigenschappen is de Mirte van Sardinië heel gemakkelijk te eten na de maaltijd, hoewel veel mensen het ook leuk vinden als aperitief. In de vriezer bewaard. Sommige eiland-patisserieën gebruiken het in de deegvulling van chocolaatjes. Shampoo, evenals de bereiding van de likeur worden ook gebruikt voor andere toepassingen, evenals voor producten met de essentie van Myrtle , douche, etc.