Missing white woman syndrome

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Missing white woman syndrome betekent letterlijk vermiste-blanke-vrouw-syndroom. De term wordt soms afgekort tot MWWS en ook wel missing pretty girl syndrome of vermist-mooi-meisje-syndroom genoemd. Het begrip duikt op wanneer gesteld wordt dat de vermissing van mooie blanke jonge vrouwen aanzienlijk meer media-aandacht krijgt dan de vermissingen van niet-blanke jonge vrouwen of van mannen.

Een voorbeeld is de vermissing van Natalee Holloway op Aruba. Deze zaak trok heel veel media-aandacht in de VS. Een grote rol hierbij zou hebben gespeeld dat Natalee mediageniek was en dat daardoor haar ouders veel invloed in de media en de politiek konden uitoefenen. Zelfs de Amerikaanse president Bush bemoeide zich met de zaak en de staat Alabama, waar Natalee woonde, riep op tot een boycot van toerisme naar Aruba.

In Alabama waren op dat ogenblik 1200 andere personen vermist. Dat alleen de verdwijning van Natalee zo uitgebreid en exclusief in de media kwam, leidde in sommige kringen dan ook tot kritiek op de berichtgeving.

De term werd in oktober 2017 gebruikt naar aanleiding van de grote media-aandacht voor de vermissing van de jonge vrouw Anne Faber in de provincie Utrecht.[1]