Mobiel betalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mobiel betalen (ook wel mobiel geld, mobiele geldoverdracht en mobile wallet genoemd) is betalen met een mobiel apparaat, zoals een smartphone. Het is een vorm van contactloos betalen met het mobiele apparaat in plaats van (in onder meer Nederland) met een bankpas.

Het woord 'mobiel' refereert aan 'mobiele telefoon' of 'mobiel apparaat', niet aan 'onderweg te gebruiken', want dat geldt natuurlijk ook voor de bankpas.

In engere zin wordt vaak bedoeld betalen met een Android-apparaat, in tegenstelling tot betalen met Apple Pay.[1]

Mobiel betalen wordt over de hele wereld op verschillende manieren toegepast. In de Verenigde Staten en China kent men digitale portemonnees zoals Apple Pay en Google Wallet. In China maakt een kwart van de smartphonebezitters (circa 200 miljoen mensen) gebruik van mobiel geld, in de VS zijn er circa 50 miljoen gebruikers. In Nederland zijn er ongeveer 165.000 gebruikers van de mobile payment-functie.[2]

In ontwikkelingslanden zijn mobiele betalingsoplossingen ingezet als een middel om financiële diensten uit te breiden naar de gemeenschappen die geen toegang hebben tot reguliere banken. Deze betalingsnetwerken worden vaak gebruikt voor microbetalingen.

Mobile Payment wordt vaak aangevuld met verschillende services als Mobile Credit en Mobile Lending.