Molensloot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het kasteel Molensloot is gebaseerd op het kasteel van Cheverny. Deze foto van Cheverny is aangepast aan de tekeningen van Hergé.

Molensloot (Frans: Moulinsart) is de naam van een fictief dorp in België, niet ver van Brussel, met een eveneens fictief kasteel dat voorkomt in de Kuifje-albums van Hergé.

Het kasteel van Molensloot komt voor het eerst voor in Het geheim van de Eenhoorn als woonplaats van de criminele gebroeders Vogel. Aan het eind van het vervolg De schat van Scharlaken Rackham, koopt Kapitein Haddock dit kasteel met het geld dat Professor Zonnebloem heeft verdiend met het verkopen van het patent op zijn duikbootje en gaat er wonen. Hij neemt ook de butler van het kasteel, Nestor, over.

Het kasteel is in de verdere albums de woonstee van kapitein Haddock en professor Zonnebloem. Later (zeker vanaf De zaak Zonnebloem) lijkt ook Kuifje zelf er te wonen. Het album De juwelen van Bianca Castafiore is zelfs in zijn geheel gewijd aan de verwikkelingen die zich op Molensloot voordoen, nadat zich allerlei ongenode gasten in en om het kasteel hebben geïnstalleerd.

Het uiterlijk van het kasteel is gebaseerd op het kasteel van Cheverny, in de Franse Loirestreek. Hergé liet wel de twee zijvleugels weg, omdat het kasteel anders te breed zou zijn.

Het kasteel ligt op enkele kilometers van het dorp Molensloot. Het dorp komt zelf nooit in de Kuifje-strips in beeld. Wel het station (in De zeven kristallen bollen). Het dorp heeft verder onder meer een slager (Van Kampen), een steenhouwer (Bollemans), een melkboer en een houthakker, die af en toe in de verhalen voorkomen. Er is ook een volledige fanfare, die in De juwelen van Bianca Castafiore voor het kasteel optreedt.

De Franse naam Moulinsart verwijst mogelijk naar Sart-Moulin, een gehucht van de Waals-Brabantse gemeente Eigenbrakel. Het glooiende landschap rond het kasteel zou ook dat van Waals-Brabant zijn.[bron?]