Montagne de Lure

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Montagne de Lure
Montagne de Lure
Top 1826 m
Coördinaten 44° 7′ NB, 5° 47′ OL
Locatie Alpes-de-Haute-Provence
Startplaats Saint-Étienne-les-Orgues
Lengte 17.700 m
Stijgings-% 5,7%
Steilste km 8%
Montagne de Lure (Frankrijk)
Montagne de Lure
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

De Montagne de Lure (Italiaans: Montagna di Lura, Occitaans: Còla de Lura) is een vooral aan de zuid- en oostkant grotendeels beboste berg in Alpes-de-Haute-Provence in Frankrijk. De afstand van de klim vanaf de zuidelijke helling is 17,7 kilometer, met een stijgingspercentage van 5,7%. De top (Signal de Lure) ligt op 1826 meter. De grotendeels kale bergtop kleurt wit door de aanwezige kalksteen.

Het massief van de Montagne de Lure heeft een lengte van 42 km van oost naar west. In het oosten wordt het begrensd door de Durance en in het noorden door de vallei van de Jabron.[1]

Aan de oostrand van de bergkam ligt Sisteron en, wat dichterbij, Château-Arnoux-Saint-Auban, aan de zuidrand ligt Saint-Etienne-les-Orgues. Van daaruit loopt een weg omhoog naar de bergkam langs de kapel van Notre-Dame-de-Lure, overblijfsel van een 12e-eeuwse abdij. Andere dorpjes onderaan de zuidhelling zijn Cruis en Mallefougasse-Augès.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De Montagne de Lure werd in 2009 opgenomen in het programma van de wielerwedstrijd Parijs-Nice. De Montagne de Lure was de aankomstplaats van de 6de etappe, die gewonnen werd door Alberto Contador. Het was de hoogste aankomst tot dan toe in de geschiedenis van Parijs-Nice.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Montagne de Lure speelt een belangrijke rol in het leven en werk van Jean Giono (1895-1970), die geboren werd en stierf in Alpes-de-Haute-Provence. Op 11-jarige leeftijd beklom hij voor het eerst de berg op de rug van een muilezel. Hij schreef al over de berg in zijn eerste boek, Colline (1929).

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]