Naar inhoud springen

Monument voor de gevallenen (Rijswijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jarune (overleg | bijdragen) op 2 apr 2020 om 20:21. (Link naar doorverwijspagina Rijswijk gewijzigd in Rijswijk (Zuid-Holland) met DisamAssist.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Monument voor de Gevallenen, Rijswijk
Het monument in 2012
Kunstenaar Marian Gobius
Jaar 1949
Materiaal natuursteen
Locatie Hofrust, Rijswijk
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Monument voor de gevallenen te Rijswijk is onthuld op 4 mei 1949 en staat in Park Hofrust, de voormalige tuin van Huis Hofrust, het toenmalige stadhuis.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd een comité aangesteld met de opdracht een herdenkingsmonument te realiseren. Een prijsvraag werd uitgeschreven en uit alle inzendingen werd het ontwerp '5'45 van Bart Hoogstraten (1893-1956) en Jan Anthonie Lucas (1917-2005) gekozen.

Het monument, uitgevoerd in Belgisch en Duits natuursteen, is uitgevoerd door beeldhouwster Marian Gobius (1910-1994). Het beeld, een zittende vrouwenfiguur, heeft in haar rechterhand een helm als teken van het verleden en het verzet. In haar linkerhand houdt ze de fakkel als symbool van de vrijheid. Het oprichtende kind staat symbool voor de toekomst. Op een lager deel van het monument staan de namen van Rijswijkse oorlogslachtoffers, omgekomen in Nederland, het geallieerde leger en in het verzet.

Op 4 mei 1949 werd het monument onthuld door mr. L.A. Kesper, commissaris van de Koningin in Zuid Holland. Later zijn twee plaquettes toegevoegd met de namen van Rijswijkse Joodse gevallenen en omgekomen slachtoffers in Nederlands-Indië. Een model van het monument uitgevoerd in terracotta bevindt zich in Museum Rijswijk.

Ieder jaar vindt bij dit monument op 4 mei de jaarlijkse herdenking plaats.


Zie de categorie Monument voor de Gevallenen, Rijswijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.