Mores (gebruik)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een mos (Latijn; het meervoud mores is algemener) is een ongeschreven regel of gebruik dat binnen een bepaalde context geldt. Het woordenboek Van Dale definieert het in een van zijn edities ook wel als "zeden, gebruiken, conventies". De uitdrukking iemand mores leren betekent letterlijk "iemand de gebruiken leren", oftewel iemand (hardhandig) terechtwijzen.

Studentenleven[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Het woord wordt vooral aangetroffen in het Nederlandse studentenleven. Veel regels zijn overal gelijk of hebben veel overeenkomsten, maar veel - met name traditionele - verenigingen hebben ook een aantal eigen mores. Het aanleren van de honderden mores van een studentencorps is een van de redenen om eerstejaars een groentijd te laten ondergaan. Het wezen van mores is dat zij niet op schrift gesteld worden door de instelling die ze in acht neemt. Het verschil tussen mores en huisregels is dat huisregels veel "harder" zijn en dat ook op niet-naleven direct sancties staan. Wie zich niet aan een mos houdt, zal er eveneens op aangesproken worden, maar hier staan niet direct sancties op, aangezien uit hun aard mores ongeschreven zijn.

Buiten Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In het Vlaamse studentenleven kent men het woord "mos" niet als zodanig, maar worden soortgelijke tradities gevonden in de wetten en voorschriften van de clubcodex, ook wel "de blauwe bladzijden" genoemd.

In het Duitse en Oostenrijkse studentenverenigingsleven wordt het woord comment gebruikt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]