Moto Guzzi 125 TT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Moto Guzzi 125 TT was een lichte motorfiets van het merk Moto Guzzi, die samen met het zusterbedrijf Benelli werd ontwikkeld en waarvan beide merken hun eigen versie uitbrachten. Dat gebeurde ook met de gelijktijdig geïntroduceerde Moto Guzzi 125 C, waarvan de motor en het frame identiek waren.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Al aan het begin van de jaren zeventig waren zowel Benelli als Moto Guzzi opgekocht door de autofabrikant Alejandro de Tomaso. Die moderniseerde de modellen van beide merken en in veel gevallen werden motorfietsen door een vorm van badge-engineering door beide merken geproduceerd en verkocht. Al in 1974 waren op die manier ook de Moto Guzzi 125 Tuttoterreno en de Moto Guzzi 125 Turismo verschenen. In de jaren tachtig gingen beide merken meer hun eigen weg, maar in 1983 begon men met de ontwikkeling van een nieuwe 125 cc tweetaktmotor om de oude modellen te vervangen. Moto Guzzi had al jaren (sinds de Stornello 125 Regolarità uit 1962) lichte allroads in haar programma gehad. In Italië mochten 16-jarigen op 125 cc motorfietsen rijden, waardoor juist deze populaire modellen in die cilinderinhoud populair waren.

125 TT[bewerken | brontekst bewerken]

De ontwikkeling van de 125 TT (Tutto Terreno) duurde echter vrij lang, waardoor het model pas in 1985 te koop was. Net als bij de 125 C, die zeer compleet was uitgevoerd, was ook bij de 125 TT niet bezuinigd: standaard zat er een klein bagagerekje op en rond de koplamp zat een klein stuurkuipje. De hele aandrijflijn was bij de 125 T zwart gelakt.

Motor[bewerken | brontekst bewerken]

De 123 cc tweetaktmotor had vloeistofkoeling, maar desondanks waren er aanvankelijk koelribben aangebracht, die bij latere modellen verdwenen. Hij had elektronische ontsteking en een membraaninlaat. Er was geen mengsmering meer toegepast: de machine had een aparte olietank en -pomp. Ook was er een balansas toegepast.

Aandrijflijn[bewerken | brontekst bewerken]

De aandrijving verliep via een meervoudige natte platenkoppeling, een zesversnellingsbak en een ketting.

Rijwielgedeelte[bewerken | brontekst bewerken]

Er was een licht dubbel wiegframe toegepast, dat gelijk was aan dat van de Moto Guzzi 125 C. Aan de voorkant zat een 35 mm Marzocchi telescoopvork met een veerweg van 200 mm, maar achter was monovering gebruikt. In het voorwiel zat één schijfrem, achter was een trommelrem ingebouwd.

Technische gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

Moto Guzzi 125 TT
Periode 1985-1988
Categorie allroad
Motortype tweetaktmotor
Bouwwijze dwarsgeplaatste vloeistofgekoelde staande eencilinder
Cilinder aluminium met nikasilvoering
Cilinderkop aluminium
Carburateur Dell'Orto PHBL 25 BS
Ontsteking elektronisch
Boring 56 mm
Slag 50 mm
Cilinderinhoud 123,2 cc
Smeersysteem total loss smering met aparte olietank
Compressieverhouding 11,5:1
Max. vermogen 16,5 pk bij 7.000 tpm,
Topsnelheid 110 km/h
Primaire aandrijving tandwielen
Koppeling meervoudige natte platenkoppeling
Versnellingen 6 voetgeschakeld
Secundaire aandrijving ketting
Frame dubbel wiegframe
Wielbasis onbekend
Vering vóór Marzocchi telescoopvork
Vering achter swingarm met monovering
Banden vóór 2.75 x 21", achter 4.10 x 18"
Rem(men) vóór schijfrem, achter trommelrem
Gewicht 110 kg
Tankinhoud 11,5 liter