Movable Type

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Movable Type
Schermafbeelding van Movable Type
Schermafbeelding van Movable Type
Ontwikkelaar Ben Trott
Recentste versie 6.0.1, 5.2.9, 5.161 
(15 november 2013)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in Perl en PHP
Categorie Perl, uitbreidbaar met PHP, SSI, ASP
Licentie GPL en anderen
Website (en) [1] en [2]
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Movable Type is een open sourceweblogapplicatie die door Ben Trott en later het bedrijf Six Apart is ontwikkeld.

Oorspronkelijk wilde zijn vrouw Mena een weblog op internet, maar ze was niet tevreden over de toenmalige software (we spreken 1999). Ben is van huis uit Perl-programmeur en ontwikkelde Movable Type in Perl.

Versies[bewerken]

Movable Type is zowel gratis (open source, MTOS) als betaald verkrijgbaar (MT). Met een persoonlijke licentie kan de software gratis worden gebruikt. Tot versie 2.661 was een Movable Type-licentie voor persoonlijk gebruik of voor onderwijs/non-profit gratis en zonder limieten te gebruiken (meerdere weblogs en weblog-auteurs).

Met de introductie van MT versie 3 werd een nieuwe weg ingeslagen: MT werd "real business". Movable Type is nu een merknaam dat wordt ontwikkeld en verkocht door Six Apart, het moederbedrijf van Ben en Mena Trott. Naast Movable Type presenteert Six Apart de online publishing platformen Typepad, Vox en LiveJournal, dat werd overgenomen van de oorspronkelijke ontwikkelaars. Voor het gebruik van Movable Type zijn er verschillende licenties met bijpassend prijskaartje. Een persoonlijke licentie (zonder helpdeskfaciliteiten) is nog steeds gratis. In augustus 2007 is MT versie 4 uitgebracht. De (gratis) open source versie van Movable Type zal later dit jaar beschikbaar zijn. Met MT versie 4 heeft Movable Type een enorme verandering ondergaan. Zo kunnen bezoekers van een MT weblog zich nu registreren bijvoorbeeld om reacties achter te laten, maar ook kunnen bezoekers toestemming krijgen om berichten te plaatsen. Verder is het mogelijk om pagina's te maken en te bewerken (buiten het weblog om) en in mappen op te slaan en is er een uitgebreid documenten en media beheer systeem. Movable Type loopt met veel innovaties altijd voorop in de ontwikkeling van Weblog software.

Movable Type is de top van webloggen (verschillende Amerikaanse presidentskandidaten gebruikten het om te webloggen tijdens de campagne), maar kan als systeem ook voor vele andere Content Management-doelen gebruikt worden. Nederlands' grootste weblog-platform (www.web-log.nl) is gebaseerd op Movable Type/Typepad. Het is zeer flexibel en heeft mogelijkheden die andere weblog systemen niet hebben. Erg belangrijk is ook de actieve gebruikers en ontwikkelaars-groep die bijdraagt aan de actieve ontwikkeling van het platform. Movable Type heeft vele plugins die allerhande wensen en extensies voor het webloggen kunnen realiseren. Er is ook een MT-pro versie die kan omgaan met grotere platforms en databases zoals Oracle.

Externe link[bewerken]