Mulan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mulan
Mulan Logo Black.svg
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline This time, the princess saves the prince.
Regie Tony Bancroft
Barry Cook
Producent Pam Coats
Scenario Verhaal:
Robert D. San Souci
Filmscenario:
Rita Hsiao
Chris Sanders
Philip LaZebnik
Raymond Singer
Eugenia Bostwick-Singer
Hoofdrollen Ming-Na
Eddie Murphy
BD Wong
Miguel Ferrer
Harvey Fierstein
Beth Fowler
George Takei
Pat Morita
Muziek Jerry Goldsmith
Montage Michael Kelly
Distributie Buena Vista Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 19 juni 1998
Vlag van België 25 november 1998
Vlag van Nederland 3 december 1998
Genre Animatie
Speelduur 88 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 70.000.000[1]
Gewonnen prijzen 14
Overige nominaties 1 Academy Award
Vervolg Mulan II (2004)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mulan is een Amerikaanse animatiefilm uit 1998 van Walt Disney Feature Animation. Het is de 36e grote animatiefilm van Disney. De film is losjes gebaseerd op de Chinese legende van Hua Mulan.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film begint bij de Chinese Muur, waar de Hunnen onder leiding van Shan Yu een invasie beginnen. Wanneer de keizer van de invasie hoort, beveelt hij dat een man uit iedere familie in het leger moet dienen.

Ondertussen, in een boerendorp, bereidt Fa Mulan, de enige dochter van de Fa-familie, zich voor op een ontmoeting met de koppelaarster. Als ze de test van de koppelaarster doorstaat zal ze zeker trouwen en zo de familie-eer hoog kunnen houden. Door toedoen van de gelukskrekel , die ze van haar grootmoeder had gekregen, faalt ze echter voor de test en keert beschaamd terug naar huis.

Later die dag arriveert het nieuws van de mobilisatie. Mulans vader was de enige man in de familie dus zal hij bij het leger moeten. Hij is echter oud en slecht ter been, en Mulan weet zeker dat hij de oorlog niet zal overleven. Ze besluit zich voor te doen als een man, en haar vaders plaats in te nemen. Niet veel later ontdekken haar ouders wat ze heeft gedaan, maar het is al te laat: als ze Mulan ontmaskeren zal ze worden gedood wegens verraad. Mulans grootmoeder vraagt de geesten van hun voorouders om hulp. Deze besluiten een van de familiehoeders te sturen om Mulan te beschermen. Mushu, een kleine draak en een familiehoeder die gedegradeerd is nadat zijn vorige missie op een ramp uitdraaide, krijgt de opdracht om de stenen draak in de tuin te wekken. Hij vernielt de draak per ongeluk, en gaat noodgedwongen zelf achter Mulan aan samen met Cri-Kee.

Begeleid door Mushu’s “advies” doet Mulan haar intrede in het legerkamp onder de naam Ping. Op hetzelfde moment bespreekt Li, de generaal van het leger, de aanvalsstrategieën met zijn zoon Shang. Li zal de huidige troepen naar het slagveld leiden, terwijl Shang als kapitein de nieuwe rekruten traint. Buiten veroorzaakt Mulan met haar gedrag een vechtpartij, waardoor Shang gelijk alle soldaten strafcorvee geeft.

De training begint, en na een moeizame start kunnen alle soldaten goed meekomen. Alleen wordt Mulan/Ping door de andere soldaten voortdurend bespot. Hoewel Shang tevreden is over de vorderingen, is Chi Fu (de raadsheer van de keizer) dat allerminst. Hij wil de generaal rapporteren dat de rekruten van Shang niet geschikt zijn om te vechten. Hierop besluit Mushu in te grijpen. Hij en Cri-Kee schrijven uit naam van de generaal een brief dat de soldaten direct naar het front moeten komen.

Wanneer de rekruten aankomen bij het dorp waar de rest van het leger zou wachten, treffen ze een slagveld aan. Het dorp is met de grond gelijk gemaakt, en alle soldaten zijn dood, inclusief generaal Li. Shang leidt zijn troepen via de kortste weg naar de keizerlijke stad in de hoop de Hunnen nog op tijd te kunnen onderscheppen. Onderweg worden ze aangevallen en breekt een groot gevecht los. Mulan ziet haar kans om zich te bewijzen. Met een strategisch gelost kanonschot veroorzaakt ze een lawine die alle Hunnen onder de sneeuw begraaft. Shang dreigt ook te worden meegesleurd, maar Mulan redt hem.

Naderhand blijkt Mulan gewond te zijn geraakt in het gevecht. Shang laat direct een dokter halen. Wanneer die Mulan onderzoekt, komt aan het licht dat ze in werkelijkheid een vrouw is. Shang besluit haar echter niet te doden, maar ze moet wel het leger verlaten. Die avond zien Mulan en Mushu dat Shan Yu en vijf van zijn soldaten de lawine hebben overleefd, en koers zetten naar de keizerlijke stad. Mulan haast zich ook naar de stad, waar de andere soldaten op dat moment als helden worden onthaald. Mulans waarschuwingen worden genegeerd door de feestvierende bevolking. Derhalve slagen de Hunnen erin de keizer te vangen en zich te barricaderen in het paleis.

Op advies van Mulan vermommen de soldaten zich als concubine om zo ongezien in de buurt van de Hunnen te kunnen komen. De vijf Hunnen worden met gemak uitgeschakeld en de keizer gered. Shan Yu laat zich minder makkelijk verslaan. Uiteindelijk lokt Mulan hem naar het dak van het paleis, waar Mushu reeds een grote vuurpijl klaar heeft gezet. Met de pijl schieten ze Shan Yu de vuurwerktoren in, en hij komt om in de explosie.

De keizer vergeeft Mulan al haar daden, en biedt haar zelfs een plaats aan in zijn raad. Mulan weigert daar ze terug wil naar huis. Daarom geeft de Keizer haar zijn amulet en het zwaard van Shan Yu. Wanneer Mulan wegrijdt, spoort de keizer Shang aan om haar te volgen. Thuisgekomen geeft Mulan de geschenken van de keizer aan haar vader ter ere van de familie. Shang arriveert ook, en wordt meteen uitgenodigd om te blijven. In de tempel van de voorvaderen krijgt Mushu zijn oude positie terug nu hij een missie succesvol heeft afgerond.

Rolverdeling[bewerken]

Personage Amerikaanse stem Vlaamse stem Nederlandse stem
Mulan Ming-Na / Lea Salonga (zang) Karina Mertens Linda Wagenmakers
Shang B.D. Wong / Donny Osmond (zang) Lucas Van den Eynde Stanley Burleson
Shan-Yu Miguel Ferrer Vic De Wachter Eric Corton
Mushu Eddie Murphy Gene Bervoets Carlo Boszhard
Yao Harvey Fierstein Jakob Beks Victor van Swaay
Ling Gedde Watanabe / Matthew Wilder (zang) Dimitri Verhoeven Huub Dikstaal / Edward Reekers (zang)
Chien-Po Jerry Tondo Geert Vermeulen / Peter De Smet (zang) Jon van Eerd
Grootmoeder Fa June Foray / Marni Nixon (zang) Julienne De Bruyn Lia Dorana
Fa Zhou Soon-Tek Oh Ugo Prinsen Bram van der Vlugt
Fa Li Freda Foh Shen Gilda De Bal Maria Lindes
Chi Fu James Hong Hubert Damen Hans Dagelet
Generaal Li James Shigeta Jaak Van Assche Carol van Herwijnen
De keizer Pat Morita Ugo Prinsen Ton Lutz
De koppelaarster Miriam Margolyes Jenny Tanghe Nelly Frijda
Grote voorvader Fa George Takei Vic De Wachter Hero Muller
Vrouwelijke voorouders Mary Kay Bergman
Cri-Kee (Nederlands: Kriki) Frank Welker
Khan, het paard Frank Welker
Little Brother (Nederlands: Kleine Broer), de hond Frank Welker

Achtergrond[bewerken]

Productie[bewerken]

Mulan begon oorspronkelijk als een korte direct-naar-video film getiteld "China Doll". Schrijver Robert San Souci kwam met het idee om het Chinese gedicht "The Song of Fa Mu Lan" als basis te gebruiken.

Ontwikkeling van Mulan begon in 1994. Disney stuurde een groep tekenaars en fotografen naar China om gedurende drie weken foto’s en tekeningen te maken van het landschap. Al snel werd besloten de tekenstijl van de film meer aan te laten sluiten bij traditionele Chinese schilderkunst in plaats van de gedetailleerde tekeningen uit o.a. De Leeuwenkoning.

Voor de meer dan 2000 Hunnen uit de gevechtsscène in de bergen werd een computerprogramma ontwikkeld getiteld “Atilla”. Hiermee konden veel individuele personages tegelijk worden getekend.

Ontvangst[bewerken]

De reacties op de film waren over het algemeen positief. De film scoorde een 90% op Rotten Tomatoes. In het openingsweekend bracht de film 22.8 miljoen dollar op, en was daarmee de meest succesvolle film na The X-Files.

Een belangrijk onderdeel van de uitgave van de film was de distributie in China. Disney hoopte met Mulan net zo’n grote hit te scoren als met De Leeuwenkoning, die in China een van de meest succesvolle westerse films was. Aanvankelijk werd de film geweigerd daar de Chinese overheid slechts een beperkt aantal westerse films per jaar toestond, maar een jaar na uitgave werd de film alsnog in China vertoond.

Prijzen en nominaties[bewerken]

1998
 • 12 Annie Awards:
  • Outstanding Achievement in an Animated Theatrical Feature – gewonnen
  • 3x Outstanding Individual Achievement for Character Animation – 1x gewonnen
  • Outstanding Individual Achievement for Directing in an Animated Feature Production – gewonnen
  • Outstanding Individual Achievement for Effects Animation – gewonnen
  • Outstanding Individual Achievement for Music in an Animated Feature – gewonnen
  • Outstanding Individual Achievement for Producing in an Animated Feature Production – gewonnen
  • Outstanding Individual Achievement for Production Design in an Animated Feature Production – gewonnen
  • Outstanding Individual Achievement for Storyboarding in an Animated Feature Production – gewonnen
  • Outstanding Individual Achievement for Voice Acting by a Female Performer in an Animated Feature Production – gewonnen
  • Outstanding Individual Achievement for Writing in an Animated Feature Production – gewonnen
 • De Bogey Award - gewonnen
 • De Golden Screen – gewonnen
1999
2005

Externe links[bewerken]

Animatiefilms:Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) · Pinokkio (1940) · Fantasia (1940) · Dombo (1941) · Bambi (1942) · Saludos Amigos (1942) · De Drie Caballeros (1944) · Make Mine Music (1946) · Vrij en Vrolijk (1947) · Melody Time (1948) · De Avonturen van Ichabod en meneer Pad (1949) · Assepoester (1950) · Alice in Wonderland (1951) · Peter Pan (1953) · Lady en de Vagebond (1955) · Doornroosje (1959) · 101 Dalmatiërs (1961) · Merlijn de Tovenaar (1963) · Jungle Boek (1967) · De Aristokatten (1970) · Robin Hood (1973) · Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh (1977) · De Reddertjes (1977) · Frank en Frey (1981) · Taran en de Toverketel (1985) · De Speurneuzen (1986) · Het Dappere Broodroostertje (1987) · Oliver & Co. (1988) · De kleine zeemeermin (1989) · De Reddertjes in Kangoeroeland (1990) · Belle en het Beest (1991) · Aladdin (1992) · The Lion King (1994) · Pocahontas (1995) · De klokkenluider van de Notre Dame (1996) · Hercules (1997) · Mulan (1998) · Tarzan (1999) · Fantasia 2000 (1999) · Keizer Kuzco (2000) · Dinosaur (2000) · Atlantis: De Verzonken Stad (2001) · Lilo & Stitch (2002) · Piratenplaneet (2002) · Brother Bear (2003) · Paniek op de Prairie (2004) · Chicken Little (2005) · Meet the Robinsons (2007) · Bolt (2008) · De prinses en de kikker (2009) · Rapunzel (2010) · Winnie de Poeh (2011) · Wreck-It Ralph (2012) · Frozen (2013) · Big Hero 6 (2014) · Zootropolis (2016) · Vaiana (2016) · Ralph Breaks the Internet (2018)
Live-action/animaties:The Reluctant Dragon (1941) · Victory Through Air Power (1943) · Melodie van het zuiden (1946) · So Dear to My Heart (1949) · Mary Poppins (1964) · Heksen & Bezemstelen (1971) · Peter en de Draak (1977) · Who Framed Roger Rabbit (1988) · Enchanted (2007) · Mary Poppins Returns (2018)
DisneyToon Studios:DuckTales: Het Geheim van de Wonderlamp (1990) · A Goofy Movie (1995) · Doug's 1st Movie (1999) · Teigetjes Film (2000) · Het Speelplein: De Grote Vakantie (2001) · Terug naar Nooitgedachtland (2002) · Jungle Boek 2 (2003) · Knorretje's Grote Film (2003) · Teacher's Pet (2004) · Poeh's Lollifanten Film (2005) · Bambi II (2006) · Tinker Bell (2008)
Overige:The Nightmare Before Christmas (1993) · De reuzenperzik (1996) · Valiant (2005) · The Wild (2006) · Roadside Romeo (2008) · A Christmas Carol (2009) · Alice in Wonderland (2010) · Alice Through the Looking Glass (2016)