Murghab (Tadzjiekse stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Murghab
Мурғоб
Stad in Tadzjikistan Vlag van Tadzjikistan
Murghab (Tadzjiekse stad)
Murghab (Tadzjiekse stad)
Situering
Provincie Gorno-Badachsjan
District Murghab
Coördinaten 38° 10′ NB, 73° 57′ OL
Algemeen
Inwoners 11.203
Hoogte 3650 m
Overig
Postcode(s) 736600
Netnummer(s) 3554
Foto's
Bij de bazaar van Murghab
Bij de bazaar van Murghab
Groep kinderen te Murghab
Groep kinderen te Murghab

Murghab (Tadzjieks: Мурғоб; Russisch: Мургаб, Moergab), ook getranslitereerd als Murghob, is de hoofdstad van het gelijknamige district Murghab in de Tadzjiekse provincie Gorno-Badachsjan, tegen de grens met China en Afghanistan. De plaats telt meer dan 11.000 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

De stad werd in 1893 door de Russen als Pamirsky Post gesticht als hun verste voorpost in Centraal-Azië. De moderne stad werd in het Sovjettijdperk gebouwd als verzorgingsplaats langs de M41-autoweg, in het Engels ook wel bekend als Pamir Highway.

Geografie[bewerken]

De stad is gelegen in het onherbergzame Pamirgebergte aan de kruising van de Bartangrivier (die bijwijlen ook Murghab wordt genoemd) met de M41 op 3650 m boven zeeniveau, en geldt daarmee als de hoogst gelegen stad van Tadzjikistan en van de hele voormalige Sovjet-Unie. Murghab ligt aan de zuidelijke oever van de rivier, de brug die de rivier oversteekt ligt op 3612 m boven de zeespiegel.

Demografie[bewerken]

Ongeveer de helft van de inwoners van Murghab zijn Kirgiezen, de andere helft bestaat voornamelijk uit Pamiri.

Vervoer[bewerken]

De M41 verbindt Murghab met Kirgizië (Sary Taš en verder provinciehoofdplaats Osj) in het noorden en met de provinciehoofdstad Choroeg in het zuidwesten. Choroeg heeft een luchthaven vanwaar Tajik Air lijnvluchten uitvoert naar Doesjanbe. Een andere, recentere weg gaat via de Kulmapas de Chinese grens over richting Taxkorgan en Kashgar. Momenteel (2010) mogen echter enkel Chinese en Tadzjiekse burgers van deze grensovergang gebruikmaken. Door haar ligging aan verschillende belangrijke transitwegen is Murghab een belangrijk handelscentrum maar ook een draaischijf voor illegale drugstrafiek.

De kentekencode voor Murghab is 04PT.

Bezienswaardigheden[bewerken]