Museum Nijkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Museum Nijkerk
Museum Nijkerk
Locatie Venestraat 16 Nijkerk
Thema stads- en streekhistorie van Nijkerk
Opgericht 1968
Personen
Conservator Saskia van den Berg-Ebbenhorst
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Nijkerk is een museum dat de geschiedenis van de stad Nijkerk tentoonstelt. Het museum is gevestigd in het laatmiddeleeuwse gasthuis, een rijksmonument in het centrum van Nijkerk, tegenover de Grote Kerk.

Stichting Oud Nijkerk exploiteert het museum en stelt zich ten doel de cultuurhistorische geschiedenis levendig en toegankelijk te houden voor een breed publiek. Naast het verzamelen van voorwerpen en gegevens wordt ook historisch onderzoek gedaan. Hoofdonderwerpen van de collectie zijn ambachten, architectuur en streekhistorie.

Als deelnemer aan CollectieGelderland is het museum bezig haar collectie digitaal te ontsluiten.[1] Jaarlijks zijn er twee of drie exposities die te maken hebben met de historische ontwikkeling van Nijkerk. Het museum verzorgt ook stadswandelingen. Museum Nijkerk wordt geëxploiteerd door Stichting Oud Nijkerk, de sponsors van het museum zijn verenigd in het Antoniusgilde.

Bijzondere objecten in het museum zijn een witglazen gevlochten mandje (gevonden aan de Westkadijk) uit glasfabriek Padang, Nijkerkse souvenirs en het schilderij Zicht op de haven, van Andries Verleur (1876–1953).[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Museum Oud Nijkerk in 2011

'Museum Oud Nijkerk' werd in 1968 opgericht en was gevestigd aan de Holkerstraat.[3] Het had een expositie waarbij bezoekers in 12 stappen kennis maakten met de geschiedenis van Nijkerk. In 2013 werd het huidige pand aan de Venestraat aangekocht dat na een verbouwing, verhuizing en inrichting in 2015 werd betrokken. De naam werd toen gewijzigd in 'Museum Nijkerk'. In dat jaar vormde de feestelijke herdenking van 600 jaar stadsrechten aanleiding tot een nieuwe tentoonstelling.