Music for Prague 1968 (Husa)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Music for Prague 1968
Componist Karel Husa
Soort compositie programmatische muziek
Gecomponeerd voor harmonieorkest, symfonieorkest
Andere aanduiding Hudba pro Prahu 1968
Compositiedatum 1968
Première 31 januari 1969
Duur ± 25 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Music for Prague 1968 is programmatische muziek voor harmonieorkest (symfonisch blaasorkest) van de Tsjechisch-Amerikaanse componist Karel Husa.

Geschiedenis[bewerken]

Het werk werd geschreven kort nadat de Praagse Lente (Socialisme met een menselijker gezicht, Opbloei van de cultuur en de politieke bevrijding) in 1968 de kop was ingedrukt. Karel Husa zat in zijn huis in de Verenigde Staten toen hij via de BBC het nieuws van de inval van de troepen van het Warschaupact hoorde. Hij was geschrokken en diep bewogen en schreef het werk om de gebeurtenissen muzikaal te bewaren en in de toekomst te herdenken. Het werk heeft zich tot een toekomstgerichte maar toch tijdloze standaard in de literatuur voor harmonieorkesten ontwikkeld. Vanwege het grote succes van deze compositie bewerkte Husa het later zelf voor symfonieorkest.

De compositie werd in opdracht gegeven door het Ithaca College School of Music in Ithaca (New York). De première van deze compositie werd verzorgd door de Ithaca College School of Music Concert Band onder leiding van Dr. Kenneth Snapp op 31 januari 1969 tijdens de Music Educators National Conference (MENC) in Washington D.C..

Muziek[bewerken]

De compositie heeft vier delen:

 1. Introduction and Fanfare [1]
 2. Aria [2]
 3. Interlude [3]
 4. Toccata and Chorale [4]

Als een programmatisch werk is het aaneengeschakeld door symbolen en aanduidingen. Het Hussieten-koraal vanuit de 15e eeuw Gij strijders voor God en zijn wet werd verwerkt in de muziek, een symbool van weerstand en hoop - het thema is eenvoudig genoeg dat iedere Tsjech deze koraal en de betekenis kent. (Ook andere Tsjechische componisten gebruiken deze koraal met dezelfde betekenis, bijvoorbeeld in Bedřich Smetanas symfonische cyclus Má Vlast (Mijn vaderland) in de gedeelten Tábor en Blaník alsook in Josef Suks symfonisch gedicht Praga (Praag)). Praag is ook bekend als "Stad van de honderd kerktorens" en daarom is de klank van de klokken een verdere verbindende idee en door het hele werk te horen. De geluid van klokken wordt sinds eeuwen gebruikt als teken van gevaar, maar ook als teken van de viering van overwinning. De derde verbindende aanduiding is een motief van drie akkoorden die eerst weergegeven worden - zeer behoedzaam - beneden van de piccolo solo-aan het begin van het werk, in dwarsfluiten, klarinetten en hoorns. Later vinden wij het opnieuw, maar dan in extreme dynamische volumes, bijvoorbeeld in het midden van het deel Aria.

De trombones imiteren luchtalarmsirenes, de hobo's spelen secties van de Morse-code. De piccolo solo's imiteren vogelgeluiden, het symbool van vrede, waarvan de componist zelf aanmerkte: De stad Praag heeft gezien alleen voor momenten tijdens de duizend jaar van het bestaan.

Het derde deel wordt uitsluitend gespeeld door de slagwerksectie, maar ook dat is een anagram, het begint en sluit af met een geaccentueerde solo op de kleine trom.

Orkestratie[bewerken]

Harmonieorkest[bewerken]

Houtinstrumenten Koperinstrumenten Strijkinstrumenten Slagwerk (Percussie)
piccolo in c I+II trompetten in bes I+II+III+IV contrabassen pauken
dwarsfluiten I+II hoorns I+II+III+IV marimba, xylofoon I+II, vibrafoon
hobo's I+II trombones I+II+III buisklokken, 3 gongs,
althobo bariton I + II (vioolsleutel) grote trom, 2 -3 kleine trommen
fagotten I+II bariton I + II (bassleutel) 3 antieke bekkens, crashbekkens, 3 hangende bekkens [klein, middel, groot]
contrafagot tuba's I+II 3 tom-toms, 3 tamtams
esklarinet 3 triangels
klarinetten in bes I+II+III
altklarinet in es
basklarinet
contrabasklarinet in bes
altsaxofoons I+II
tenorsaxofoon
baritonsaxofoon
bassaxofoon

Symfonieorkest[bewerken]

Houtinstrumenten Koperinstrumenten Strijkinstrumenen Toetseninstrumenten Tokkelinstrumenten Slagwerk (Percussie)
1 piccolo in c 4 hoorns violen piano 1 harp pauken
2 dwarsfluiten 4 trompetten altviolen percussie
2 hobo’s 3 trombones celli
1 althobo 1 tuba contrabassen
2 klarineten in bes
1 basklarinet in bes
2 fagotten
1 contrafagot

Discografie[bewerken]

Het werk werd op langspeelplaat opgenomen door de University of Michigan Symphonic Band onder leiding van Karel Husa op het merk Golden Crest Records Inc., New York, CRS-4134 Karel Husa: Apotheosis of this Earth - Music for Prague 1968 op 14 januari 1971 in het Hill Auditorium van de Universiteit van Michigan in Ann Arbor. Verder werd het opgenomen op cd door het Eastman Wind Ensemble onder leiding van Donald Hunsberger op het merk Sony Classical/CBS Records CB 811/MK 44916 - Husa - Copland- Vaughan Williams - Hindemith van 28-30 maart 1988 in het Eastman Theater van de Eastman School of Music in Rochester (New York); door het North Texas Wind Symphony Orchestra onder leiding van Eugene Migliaro Corporan op het merk Klavier; door het Temple University Wind Symphony Orchestra onder leiding van Karel Husa op het merk Albany Records ALBANY TROY 271.

In de versie voor symfonieorkest is het op cd gezet door het Louisville Symphony Orchestra onder leiding van Jorge Mester Husa: Music for Prague 1968; Apotheosis of this Earth op 10 juni 2003.

Bibliografie[bewerken]

 • Kenneth L. Neidig: Performance Study Guides of essential works for Band, Meredith Music (November 1, 2008). 80 p., ISBN 978-1-57463-107-4
 • Brian Alber: The evolution of melodic construction in three 20th-Century wind band works. in: Journal of Band Research, (2007, Fall). 43(1), 63–78.
 • David Fullmer: John Harbison. in: A Composer's Insight, Volume 1. Galesville, Md.: Meredith Music Publications. (2003). pp. 71–95.
 • Mark D. Scatterday: Karel Husa: Music for Prague, 1968. in: BDGuide (1993, January–February) 7, 42-53.
 • Harvey Phillips: Musician from Prague: An Interview with Karel Husa. in: The Instrumentalist (1992, September). 47, 28-33.
 • Frank Battisti: Karel Husa — Keeping ties with tradition. in: The Instrumentalist (1990, July). 44, 11-15, 42.
 • Byron Adams: Karel Husa’s Music for Prague, 1968: An interpretive analysis. in: The Instrumentalist, (1987, October). 42(3), 19-24.
 • Donald McLaurin: The life and works of Karel Husa with emphasis on the significance of his contribution to the wind band. Ph.D. dissertation. Tallahasse: Florida State University. Abstract: Dissertation Abstracts International 46(4) (October 1985): p. 834-A; University Microfilms International no. 85-13387.
 • Michael Haithcock: Karel Husa talks about composing. in: The Instrumentalist (1982, April). 36, 22-25.
 • Arthur Hegvik: Karel Husa talks about his life and work. in: The Instrumentalist (1975, May). 29, 31-37.
 • Robert Lowell Casey: Serial composition in works for the wind band., Ed.D. dissertation. St. Louis, Mo.: Washington University. (1971). University Microfilms International no. 71-27,319.

Media[bewerken]

Externe link[bewerken]