Népszabadság

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Népszabadság
Népszabadság
Kantoor van Népszabadság in Boedapest
Kantoor van Népszabadság in Boedapest
Oplage 63.000 (2011)
Land(en) Vlag van Hongarije Hongarije
Talen (hu)
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Népszabadság, letterlijk "Volksvrijheid", is de belangrijkste linkse krant van Hongarije. De krant werd opgericht in 1956 als opvolger van Szabad Nép. Tot 1989 was de krant de spreekbuis van de Hongaarse Socialistische Arbeiderspartij. Daarna was de opinie van de krant veelal pro-Hongaarse Socialistische Partij. De partij heeft nog 26% van de aandelen van de krant in handen. Andere aandeelhouder is het Zwitserse Ringier. Begin 2014 werd bekend dat Ringier haar aandelen in de krant van de hand heeft gedaan aan het Oostenrijkse bedrijf Vienna Capital Partners.

Népszabadság was tot voor kort de grootste krant van Hongarije maar heeft te kampen met een teruglopende oplage. In 2011 was de oplage nog 63.000 exemplaren. De tabloid Blikk en de gratis krant Metropol hebben de leidende positie qua oplage overgenomen.

Op 8 oktober 2016 werd plotseling via de media bekend gemaakt dat de uitgave van de krant tijdelijk opgeschort zou worden. Het bedrijf Mediaworks dat eigenaar is gaf aan dat bedrijfseconomische redenen achter de opschorting zitten. De oplage zou in de laatste periode met 100.000 exemplaren zijn gedaald. Kritici gaven aan dat de regering van Viktor Orbán achter de sluiting zou zitten na negatieve publicaties in de krant.

Externe links[bewerken]