Naar inhoud springen

NASDAQ Composite

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
NASDAQ Composite
Oprichting 1971
Beurs NASDAQ
Locatie New York, Verenigde Staten
Fondsenaantal 3000+
Soort nationale index
Methode marktwaarde gewogen
Hoofdfondsen Microsoft, Intel, Cisco Systems
Website NASDAQ Composite
NASDAQ: Het koersverloop tijdens de internetzeepbel (piek op 10 maart 2000)

De NASDAQ Composite geeft de koersontwikkeling weer van alle aandelen genoteerd aan de NASDAQ. De index bestaat dan ook sinds de oprichting van de beurs NASDAQ op 5 februari 1971. Destijds begon men met een koers van 100 punten. De beurs en dus de index worden gedomineerd door technologie aandelen. Dat maakt de index bijzonder volatiel.

Handel[bewerken | brontekst bewerken]

Als men het heeft over de stand van "de NASDAQ", dan heeft men het over de NASDAQ Composite. In de NASDAQ-100, met de 100 grootste bedrijven met een notering op deze beurs, vindt meer handel plaats met derivaten als opties en futures. Men kan in de NASDAQ Composite beleggen via een Exchange Traded Fund. De handel in trackers op de NASDAQ-100-index is echter goedkoper, via de in de Verenigde Staten populaire QQQ tracker (de "Cubes").

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De weging van de fondsen in de index wordt bepaald door de marktkapitalisatie van de ondernemingen. Er zijn meer dan 3000 bedrijven opgenomen in de NASDAQ Composite. Toch hebben enkele grote aandelen een buitengewoon grote weging. Het grootste fonds, Microsoft, heeft door haar omvang zelfs een wegingspercentage van 9%.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]