NAVO-medaille

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NAVO-medaille met gesp "FORMER YUGOSLAVIA"

De NAVO-medaille is een onderscheiding van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie die wordt uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt ten opzichte van de NAVO, met name aan militairen en burgers die zich hebben ingezet in het kader van een door de NAVO geleide militaire operatie, zoals een vredesoperatie.

De medaille wordt in verschillende uitvoeringen uitgereikt, voor deelname aan de verschillende door de NAVO geleide (vredes)operaties. De medaille zelf is steeds hetzelfde, iedere operatie kent zijn eigen lint. Ook kan de naam van de operatie of de soort operatie door middel van een zogenaamde "gesp" (een metalen balkje met tekst) op het lint worden aangegeven. Zo bestaan er gespen voor deelname aan missies als SFOR en KFOR. Voor andere typen operaties bestaan afzonderlijke linten, zo is er de "artikel 5" uitvoering en de "non-artikel 5" uitvoering (Artikel 5 van het NAVO handvest behandelt de gezamenlijke verdediging van de NAVO tegen een aanval op één van de lidstaten).

De medaille wordt toegekend aan diegenen die 30 dagen of langer aaneengesloten hebben deelgenomen aan een NAVO-operatie en die hun taken goed hebben vervuld. Ook wordt de medaille toegekend aan personen die een NAVO-operatie gesteund hebben maar niet in het missiegebied zelf gestationeerd waren. In dat geval geldt dat er voor een periode van 60 dagen aaneengesloten of langer moet zijn deelgenomen.