NAVO C3 agentschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het NAVO C3 agentschap oftewel NATO C3 Agency of NATO Consultation, Command and Control Agency is een agentschap van de NAVO dat in juli 1996 opgericht. Het agentschap heeft vestigingen in Den Haag en in Brussel (resp. 400 en 200 werknemers).

Het agentschap houdt zich bezig met toegepast wetenschappelijk onderzoek inzake NAVO C4ISR systemen; deze letters staan voor: Consultation, Command, Control, Communications, Intelligence, Surveillance en Reconnaissance.

In Den Haag zit het agentschap zit naast de Haagse vestiging van TNO Defensie en Veiligheid. Het NAVO-agentschap doet ongeveer hetzelfde: toegepast technisch-wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van de NAVO. Hierbij is een extra probleem dat de krijgsmachten van de deelnemende landen op éen lijn moeten worden gebracht. Dat betekent normen voor standaardisatie, aanbevelingen voor uniform materieel, enz.

Op 1 juli 2012 is de NATO C3 Agency samengegaan met de NATO CIS Services Agency (NCSA), de NATO Air Command and Control System Management Agency (NACMA), de Active Layered Theatre Ballistic Missile Defence Programme Office (ALTBMD PO), en HQ Information, Communication Technology Management (ICTM)en is verder gegaan onder de naam NATO Communications and Information Agency (NCI Agency). Deze organisatie heeft haar hoofdkwartier in Brussel (België), hoofdlocaties in Den Haag (Nederland) en Mons (België), en diverse nevenlocaties in de USA, Europa en Afghanistan.

Externe link[bewerken]