NATO Consultation, Command and Control Agency

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf NAVO C3 agentschap)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het NAVO C3 agentschap oftewel NATO C3 Agency of NATO Consultation, Command and Control Agency was een agentschap van de NAVO dat in juli 1996 werd opgericht. Het agentschap had vestigingen in Den Haag en in Brussel (achtereenvolgens 400 en 200 werknemers). Op 1 juli 2012 fuseerde het agentschap in het toen opgerichte NAVO Communicatie en Informatie Agentschap.

Het agentschap hield zich bezig met toegepast wetenschappelijk onderzoek inzake NAVO C4ISR systemen; deze letters stonden voor: Consultation, Command, Control, Communications, Intelligence, Surveillance en Reconnaissance.

In Den Haag zat het agentschap naast de Haagse vestiging van TNO Defensie en Veiligheid. Het NAVO-agentschap deed ongeveer hetzelfde: toegepast technisch-wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van de NAVO. Hierbij was een extra probleem dat de krijgsmachten van de deelnemende landen op één lijn moesten worden gebracht. Dat betekende normen voor standaardisatie, aanbevelingen voor uniform materieel, enz.

Op 1 juli 2012 is de NATO C3 Agency samengegaan met de NATO CIS Services Agency (NCSA), de NATO Air Command and Control System Management Agency (NACMA), de Active Layered Theatre Ballistic Missile Defence Programme Office (ALTBMD PO), en HQ Information, Communication Technology Management (ICTM)en is verdergegaan onder de naam NATO Communications and Information Agency (NCI Agency). Deze organisatie heeft haar hoofdkwartier in Brussel (België), hoofdlocaties in Den Haag (Nederland) en Mons (België), en diverse nevenlocaties in de Verenigde Staten, Europa en Afghanistan.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]