NAVO-dubbelbesluit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf NAVO dubbelbesluit)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tweede Kamerlid Joep de Boer (CDA) tijdens een debat over het plaatsen van kruisvluchtwapens in Woensdrecht

Met het NAVO-dubbelbesluit wordt het besluit van de NAVO van 12 december 1979 aangeduid om 572 Amerikaanse middellangeafstandsraketten (kruisvluchtwapens en Pershing II-raketten) met een enkelvoudige kernlading in Europa te plaatsen, als reactie op de stationering van SS-20-raketten door de Sovjet-Unie.

Gelijktijdig, en daarom kreeg dit besluit de naam dubbelbesluit, zou de Sovjet-Unie het aanbod krijgen over een beperking van deze categorie wapens onderhandelingen te beginnen.

De 464 Tomahawk-kruisvluchtwapens zouden in vijf NAVO-landen bij zes verschillende militaire bases gestationeerd worden

Aantal Locatie
48 Vliegbasis Florennes Vlag van België België
112 Vliegbasis Comiso Vlag van Italië Italië
48 Vliegbasis Woensdrecht Vlag van Nederland Nederland
96 RAF Greenham Common Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
64 RAF Molesworth
96 Wüschheim Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland

108 Pershing II-raketten zouden in West-Duitsland gestationeerd worden in militaire bases te Schwäbisch Gmünd, Heilbronn en Neu-Ulm.

Op 7 december 1987 sloten de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie het INF-verdrag over de afschaffing van de middellangeafstandsraketten en als gevolg daarvan werden de reeds geplaatste (kruis)raketten teruggetrokken en vernietigd.

Lancering van een BGM-109G Gryphon, het type kruisraket dat op Vliegbasis Woensdrecht gestationeerd zou worden
Bij de vredesdemonstratie op 29 oktober 1983 in Den Haag tegen het plaatsen van kruisvluchtwapens in Nederland deden circa 500000 mensen mee
Slotmanifestatie, volkspetitionnement tegen de kruisraketten, Den Haag, Nederland 26 oktober 1985

België[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks demonstraties ging de Belgische regering akkoord met de plaatsing van 48 Amerikaanse kruisvluchtwapens. De Vredesoptocht van 1983 – grootste betoging ooit in België – kon niet verhinderen dat in maart 1985 zestien kernraketten gestationeerd werden op de vliegbasis Florennes. Na een vijftal jaar werden ze in uitvoering van het INF-verdrag van 1987 verwijderd en in Amerika vernietigd.

Nederland: niet geplaatst[bewerken | brontekst bewerken]

De 2 opeenvolgende kabinetten-Van Agt besloten in beginsel tot plaatsing van de 48 kruisvluchtwapens in Nederland, maar nog zonder een datum vast te stellen. Het kabinet-Lubbers I stemde, mede wegens de vele protesten en de maatschappelijke onrust die het besluit met zich meebracht uiteindelijk slechts voorwaardelijk, en met twee jaar uitstel, met het Navo-dubbelbesluit in: Nederland zou kruisraketten plaatsen indien de Sovjet-Unie op 1 november 1985 meer dan 378 SS-20 kernraketten zou hebben gestationeerd.

Op 1 november 1985 besloot het kabinet-Lubbers tot plaatsing van de kruisvluchtwapens op de Vliegbasis Woensdrecht. Echter, als gevolg van de doorbraak die werd bereikt met het INF-verdrag ging deze plaatsing niet door. Zo werd van de vijf beoogde plaatsingslanden Nederland het enige land waar nooit kruisvluchtwapens zijn geplaatst.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]