Voordeelurenabonnement

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf NS-voordeelurenkaart)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Voordeelurenabonnement (voorheen Voordeelurenkaart en daarvoor Rail-Aktief-Kaart) is een abonnement van de Nederlandse Spoorwegen.

Sinds 2009 wordt het Voordeelurenabonnement geladen op een persoonlijke OV-chipkaart uitgegeven door de NS. Hiermee kan men ook reizen (op saldo of met een ander abonnement) in het stads- en streekvervoer.

Sinds 1 augustus 2011 is dit abonnement niet meer verkrijgbaar. Als alternatief is er het Dal Voordeel-abonnement. Bestaande voordeelurenabonnementen kunnen nog steeds verlengd worden en kunnen ook overgezet worden op een nieuwe OV-chipkaart in geval van aflopende geldigheid, verlies of diefstal van de oude kaart, of een defect eraan. Als men een ander NS-abonnement aanschaft en het Voordeelurenabonnement wil behouden dan moet dat op een andere persoonlijke OV-chipkaart worden gezet, anders is men definitief het Voordeelurenabonnement kwijt.[1]

Kenmerken[bewerken]

 • 40% korting bij de NS en de andere treinvervoerders tijdens de voordeeluren. Er wordt op saldo gereisd.
 • Instaptarief 10 euro (om te kunnen inchecken is minimaal 6 euro reissaldo noodzakelijk, omdat een OV-chipkaart na aftrek van het instaptarief maximaal 4 euro in de min kan staan).
 • Samenreiskorting.
 • 60-plussers kunnen aanvullend een set keuzedagen kopen en op de OV-chipkaart laden (voor een vervaldatum tot en met 16 juli 2013 werd een set papieren kaartjes geleverd). De Keuzedag VDU geeft vrij reizen op doordeweekse dagen na de ochtendspits, in het weekend de hele dag. Deze keuzedagkaart is in de maanden juli en augustus de hele dag (vanaf 0 uur) geldig.[2]
 • Bij een Voordeelurenabonnement kan een RailPluskaart gekocht worden. 60-plussers kunnen een RailPluskaart aanvragen. In dit geval wordt deze gratis verstrekt.
 • Op de OV-chipkaart staat de geldigheidsperiode van de OV-chipkaart en niet die van het abonnement. Via de geldigheidschecker op NS.nl kan de geldigheid van het abonnement worden nagekeken.

E-ticket[bewerken]

Bij het boeken voor een internationale reis worden voor de aansluitende binnenlandse trajecten E-tickets uitgegeven (ook met korting). Voor een internationale reis mag namelijk niet ingecheckt of uitgecheckt worden. Het is dus wel mogelijk om met korting te reizen zonder in- en uitchecken. Voor international reizen met korting geldt alleen de regel dat men niet voor 9.00 uur mag reizen. De RailPluskorting van 25% kan wel in de ochtendspits gebruikt worden. Er is geen middagspits.

Voordeeluren[bewerken]

 • maandag t/m vrijdag vanaf 9.00 uur 's morgens tot 4.00 uur de volgende dag,
 • tijdens het weekend de hele dag,
 • in de maanden juli en augustus de hele dag.

Ook tijdens de volgende feestdagen is het mogelijk om vóór 9.00 uur met korting reizen: Goede Vrijdag, tweede paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag (eens in de 5 jaar), Hemelvaartsdag en de dag erna, tweede pinksterdag en van 25 december t/m 1 januari.

In de voordeeluren (niet te verwarren met de daluren) geldt de 40% korting niet alleen voor het VDU, maar ook als Samenreiskorting en korting met een Grensabonnement buiten het vaste traject, en tijdelijk tijdens de uitfasering met een Jaartrajectabonnement, ook buiten het vaste traject. Bovendien gelden de voordeeluren voor vrij reizen met het OV-Jaarabonnement Bijabonnement.

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Een uitzondering is dat het Voordeelurenabonnement gedurende een maand overschreven kan worden door een Altijd Vrij maandabonnement. Op het moment dat het maandabonnement afloopt staat het Voordeelurenabonnement automatisch weer op de kaart.
 2. Keuzedagen bij een Voordeelurenabonnement