NSTG Liegnitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NSTG Liegnitz
Naam Nationalsozialistische Turn- und Sportgemeinschaft Liegnitz
Opgericht 1937
Opgeheven 1945
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

NSTG Liegnitz was een Duitse sportclub uit Liegnitz, dat tegenwoordig het Poolse Legnica is.

Geschiedenis[bewerken]

In 1937 drong de Nationalsozialistische Reichsbund für Leibesübungen aan op een hereniging tussen turnclub ATV Liegnitz en voetbalclub SpVgg 1896 Liegnitz, dat tot 1924 een onderdeel van ATV was. Toen moest de voetbalafdeling van de overheid zelfstandig worden en nu werd dit teruggedraaid. De club speelde eerste onder de naam Turn- und Sport-Verein Liegnitz (kortweg TuSpo Liegnitz). Later werd de club naam veranderd in NSTG Liegnitz.

In 1939 promoveerde de club naar de hoogste klasse, de Gauliga Schlesien. De Gauliga was in twee reeksen verdeeld en de club werd tweede achter Breslauer FV 06. Om een onbekende reden degradeerde de club ondanks deze plaats. In 1941 werd de Gauliga Schlesien opgesplitst en de club promoveerde naar de Gauliga Niederschlesien. Na twee seizoenen middenmoot werd de Gauliga door verwikkelingen in de Tweede Wereldoorlog nog onderverdeeld in vier reeksen. De club werd vicekampioen achter WSV Liegnitz. Het volgende seizoen werd niet meer gespeeld.

Na het einde van de oorlog werd Liegnitz een Poolse stad. De Duitsers werden verdreven en alle Duitse voetbalclubs werden ontbonden.