Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bevrijdingsmuseum met de Erekoepel

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is een museum in Groesbeek, waar de geschiedenis van de bevrijding van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog getoond wordt. Het museum ligt net buiten het dorp in de heuvels bij de Duitse grens.

Een deel van het museum heeft de vorm van een parachute, de Erekoepel met de namen van de gesneuvelde geallieerde soldaten (de Roll of Honor), die in 1987 gebouwd werd. De parachute herinnert aan het grote Rijnlandoffensief en aan de dropping van duizenden Amerikaanse parachutisten op de landingsterreinen langs de Wylerbaan en Klein Amerika in Groesbeek tijdens 17 september 1944.

De rest van het museumgebouw bestaat grotendeels uit containers van het voormalig werkeiland Neeltje Jans, die in 1987 geplaatst werden. In 2000 werd het museum met nog eens 700 vierkante meter uitgebreid.

Naast de bevrijding in de jaren 1944-1945, komen de voorgeschiedenis van de Duitse bezetting, de periode van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en huidige conflicten in het museum aan bod. Voor het onderwijs zijn er afzonderlijke educatieve programma's.

Bij het museum staat het Sherwood Rangers-monument.

Uit de collectie[bewerken]

Externe link[bewerken]