Nationale Vereniging de Zonnebloem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Video Op pad met De Zonnebloem in Dierenrijk Nuenen [2:16]

Nationale Vereniging de Zonnebloem is een Nederlandse landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen met lichamelijke beperkingen door ziekte, leeftijd of handicap.

Het is met ruim 40.000 vrijwilligers in 2015 een van de grootste vrijwilligersorganisaties in Nederland. De vereniging kent ongeveer 1200 plaatselijke comités die individueel of in samenwerking activiteiten organiseren. Jaarlijks worden meer dan een miljoen bezoekjes afgelegd bij mensen die door een lichamelijke beperking moeilijk de deur uit kunnen. Voor 7800 mensen organiseert de Zonnebloem aangepaste vakanties in binnen- en buitenland met verzorging en medische begeleiding in speciaal aangepaste accommodaties.

De vereniging wordt gesteund door 600.000 leden en donateurs.

Geschiedenis[bewerken]

De Zonnebloem is ontstaan uit een radioprogramma speciaal voor zieken en gehandicapten. Presentator Alex van Wayenburg startte er in 1945 mee bij Radio Herrijzend Nederland. Een jaar later nam de KRO het programma over dat inmiddels Radioziekenbezoek De Zonnebloem werd genoemd. Het streven van Van Wayenburg, een samenleving waarin meer aandacht is voor zieken en gehandicapten, sloeg aan. Op 17 januari 1949 werd de Stichting De Zonnebloem opgericht. Overal in het land ontstonden plaatselijke comités die bezoeken aan zieken en andere activiteiten verzorgden.

In 1964 werd de stichting een vereniging met ondersteunende leden die met een jaarlijkse bijdrage voor de nodige financiën zorgden. Het aantal leden, evenals het aantal vrijwilligers, nam toe, zodat steeds meer activiteiten konden worden georganiseerd.

Het tweede passagiersschip De Zonnebloem van de vereniging

In 1985 werd een aangepast hotelschip voor vakantiereizen met zieken en gehandicapten in gebruik genomen. Het geld voor het schip werd bijeengebracht door massale deelname van het Nederlandse publiek aan een spelprogramma, de 1-2-3-show, dat door de KRO werd uitgezonden. Koningin Beatrix liet het motorpassagiersschip De Zonnebloem te water. Een nieuw schip, opnieuw De Zonnebloem geheten, werd in 2006 in gebruik genomen. Op dit schip kunnen jaarlijks 2850 mensen met een lichamelijke beperking vakantie houden.

Externe link[bewerken]