Nationale Vergadering (Benin)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationale Vergadering van Benin
Wetgevend orgaan van Benin
Algemene informatie
Opgericht in 1959[1]
Aantal leden 109
Ontmoetingsplaats Porto-Novo
Huidige legislatuur (2019-2023)
Voorzitter Louis Vlavonou (Union progressiste)
Andere
Website www.assemblee-nationale.bj/
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Het gebouw waar de Nationale Vergadering zetelt in de hoofdstad Porto-Novo

De Nationale Vergadering (Frans: Assemblée nationale) is het eenkamerparlement van Benin en telt 109 leden die voor een periode van vijf jaar worden gekozen. Het parlement kent een vrij hoge kiesdrempel van 10%.

De Union progressiste (UP), een bundeling van verschillende partijen, vormt de grootste fractie in de Nationale Vergadering. Het Bloc Républicain vormt de oppositie. Louis Vlavonou van de UP is voorzitter van de Nationale Vergadering. Hij werd in 2019 in die functie gekozen.

Van 1977 tot 1990 droeg de Nationale Vergadering een andere naam, namelijk Revolutionaire Nationale Vergadering (Assemblée Nationale Révolutionnaire).[1] Benin was in die periode een volksrepubliek met de nominaal marxistische Parti de la révolution populaire du Bénin (PRPB) als enige toegestane partij. In 1990 werd een Hoge Raad van de Republiek (Haut Conseil de la République)[1] - een interim-parlement - gevormd onder leiding van de katholieke aartsbisschop Isidore de Souza met als doel het voorbereiden van een nieuwe, democratische grondwet, die in de loop van 1990 werd aangenomen. Sindsdien is de Nationale Vergadering weer in ere hersteld.

Tussen 1999 en 2023 bedroeg het aantal zetels 83 en was de zittingsduur 4 jaar. Na een grondwetsherziening in 2019 werd het aantal zetels verhoogd tot 109 en de zittingsduur tot 5 jaar. De eerste verkiezingen voor de nieuwe assemblée vonden op 8 januari 2023 plaats.

Zetelverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

zetelverdeling na de verkiezingen van 2023; van links naar rechts LD (28), UPR (53), BR (28)