Nationale Vergadering (Libanon)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Politiek in Libanon

Wapen van Libanon
Wapen van Libanon

Politiek in LibanonPortaal  Portaalicoon  Politiek

De Nationale Vergadering van Libanon (Arabisch: مجلس النواب Majlis an-Nuwwab[1], Frans: Assemblée Nationale Libanaise) is het eenkamerparlement van Libanon.

Parlementsgebouw van Libanon aan de Place d'Étoile

De Nationale Vergadering bestaat uit 128 leden die voor een termijn van vier jaar worden gekozen. Volwassen Libanezen hebben kiesrecht en brengen hun stem uit op de kandidaat van keuze in hun kieskring. Alle zetels zijn gereserveerd voor de grotere religieuze minderheden van Libanon. Tot 1989 telde de Nationale Vergadering 99 zetels en hadden de christenen recht op de meeste zetels (54), de moslims hadden, ofschoon zij waarschijnlijk sinds de jaren 60 de meerderheid van de bevolking uitmaakten, recht op 45 zetels. Aan het einde van de Libanese burgeroorlog werd in 1989 het Akkoord van Taif gesloten, waarna het zetelaantal van de Nationale Vergadering werd verhoogd naar 128 en de christenen en de moslims ieder 64 zetels kregen in het parlement.

Bevoegdheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het parlement kiest de president en moet het kabinet goedkeuren. De president moet met tweederdemeerderheid worden gekozen. Ofschoon de premier door de president wordt benoemd, moeten hij en de andere ministers het vertrouwen van het parlement krijgen. Andere belangrijke bevoegdheden van de Nationale Vergadering zijn het goedkeuren van wetten en uitgaven.

Voorzitter[bewerken | brontekst bewerken]

De voorzitter van de Nationale Vergadering wordt voor een termijn van vier jaar gekozen (en kan herkozen worden). Hij moet een sjiiet zijn. De voorzitter maakt deel uit van het zogenaamde "driemanschap" (president, premier, parlementsvoorzitter) die in feite de staatsmacht in handen hebben. De voorzitter van de Nationale Vergadering bezit uitgebreide bevoegdheden en kan over iedere wet zijn veto uitspreken. De huidige voorzitter van de Nationale Vergadering is (sinds 1992) Habih Berri.

Zetelverdeling naar godsdienst[bewerken | brontekst bewerken]

Godsdienst Zetels
1943-1989
Zetels
1989-heden
Maronieten 30 34
Grieks-orthodoxen 11 14
Grieks-katholieken 6 8
Armeens-Orthodoxen 4 5
Armeens-katholieken 1 1
Protestanten 1 1
Andere christenen 1 1
Totaal aantal christenen 54 64
Soennieten 20 27
Sjiieten 19 27
Druzen 6 8
Alawieten 0 2
Totaal aantal Moslims 45 64

Zetelverdeling na de verkiezingen van 2005[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Verkiezingen in Libanon voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Verwijzing[bewerken | brontekst bewerken]

  1. [letterlijke vertaling: Kamer van Afgevaardigden]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]