Nationale feestdag van de Catalaanse landen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationale feestdag van de Catalaanse landen
Diada Nacional dels Països Catalans
De Vlam van Canigó wordt tijdens de nacht Sint Jansfeest aangestoken op de top van de Canigó berg en is de meest representatieve traditie van de Nationale feestdag van de Catalaanse landen. Vrijwilligers dragen het over het hele Catalaanse taalgebied.
Gevierd door Catalaanse landen
Type Nationale feestdag
Datum 24 juni
Ingesteld in 1980s
Verwant met Sint Jansfeest

De Nationale feestdag van de Catalaanse landen (in het Catalaans, Diada Nacional dels Països Catalans) is een cultureel, symbolisch en feestelijk evenement dat op 24 juni plaatsvindt in alle plaatsen waar Catalaans de moedertaal is.[1] Deze dag valt samen met de festiviteiten en vuurtradities die verbonden zijn met de nacht van het Sint Jansfeest of de zomerzonnewende en vertegenwoordigt de jumelage en de band van identiteit van alle Catalaanstalige gebieden die zowel vanuit sociaal-cultureel als taalpolitiek oogpunt bekend staan als de Catalaanse landen.[2][3][4]

Deze herdenking wordt gesymboliseerd door de Vlam van de Canigó (in het Catalaans, Flama del Canigó) en door de traditie van midzomervuren (ook wel bekend als falles) en fakkeltochten van de zonnewende, alsmede door gastronomische gebruiken.[2][5] In de jaren tachtig hebben verschillende sociale en culturele organisaties deze dag als feestdag afgekondigd. Hij wordt gevierd sinds de jaren 1980. Hij werd nog niet officieel erkend door de regeringen van Andorra, l'Alguer (Italië) of, in Spanje, de grondgebieden van Aragón, Balearen, Murcia, de Valenciaanse Gemeenschap en Catalonië (met inbegrip van Noord-Catalonië, sedert de Vrede van de Pyreneeën in 1659 samen met Frans-Vlaanderen en Zuid-Henegouwen door Frankrijk geannexeerd).[6]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • (es) Barrera González, Andrés (1985). La dialéctica de la identidad en Cataluña: un estudio de antropología social, "Centro de Investigaciones Sociológicas". ISBN Centro de Investigaciones Sociológicas.
  • (ca) Fundació Serveis de Cultura Popular (1989). Calendari de festes de Catalunya, Andorra i La Franja, "Editorial Altafulla". ISBN 978-84-86556-71-6.
  • (ca) Moya, Bienve (1996). Calendes, impressions sobre mites, festes i celebracions catalanes, "Edicions El Mèdol". ISBN 8488882459.
  • (ca) Tudela, Xavier (1985). Catalans de fora, volum 1, "El Llamp". ISBN 8486066476.
  • (ca) Vinyoles i Vidal, Joan J., Joan Ferran i Serafini (1982). Llenguatge subterrani de la política: aproximació al lèxic de la clandestinitat i de l'activisme, "Millà". ISBN 8473040813.