Natuurreservaat Boven-Coesewijne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Natuurreservaat Boven-Coesewijne
Biotoop
Natuurreservaat Boven-Coesewijne (Suriname)
Natuurreservaat Boven-Coesewijne
Situering
Land Suriname
Locatie Para
Coördinaten 5° 23′ NB, 55° 35′ WL
Informatie
IUCN-categorie IV (Biotoop)
Oppervlakte 270 km²
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Het Natuurreservaat Boven-Coesewijne is een centraal in Suriname gelegen natuurreservaat aan de bovenloop van de Coesewijnerivier.

Het gebied beslaat 27.000 ha. Het heeft een grote afwisseling aan landschappen: zwampen, savannes, droog hoogland bos, en een grote biologische diversiteit aan zowel planten als dieren (onder meer zeekoeien, reuzenotters, brilkaaimannen). Het reservaat is onder meer belangrijk voor de bescherming en het behoud van de zeldzame bruinzand savanne van het "Coesewijne-type", savannes van het "Zanderij-type" en droge witzand-savannes van het "Casipora-type".[1]

Het nabijgelegen Inheemse dorp Bigi Poika heeft de traditionele rechten over het gebied. Vanaf het eind van de 19e eeuw is Coesewijne voor het dorp een heilige spirituele bron van leven geweest waarvan het hele gebied in belangrijke mate afhankelijk is.

Het beheer van het reservaat valt onder de Stinasu (Stichting Natuurbehoud Suriname). Stinasu heeft van het WWF binnen het Guianas Forests and Environmental Conservation Programme $ 350.000,- gekregen om de infrastructuur op te zetten voor het beheer. Met een bijdrage van WWF heeft Stinasu in 2004 o.a. een bescheiden infrastructuur opgezet voor het beheer. In de regel worden boswachters in dienst genomen door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. De lokale bevolking van Bigi Poika assisteert daarbij.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Boven-Coesewijne telt 40 zoogdiersoorten, 342 vogelsoorten, 39 reptielen, 20 amfibieën en 50 vissoorten.[2] Een kikkersoort die er talrijk is, is Phyllomedusa bicolor.[3] Ook de groengestreepte gifkikker komt er voor.

Beeldgalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]