Nederduitsch Hervormde Kerk van Afrika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederduitsch Hervormde Kerk van Afrika
Indeling
Hoofdstroming Protestantisme
Richting Gereformeerd calvinisme
Voortgekomen uit Nederlandse Hervormde Kerk
Aard
Locatie Zuid-Afrika
Aantal leden 142.089 (2006)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nederduitsch Hervormde Kerk van Afrika is een Reformatorische kerk, de kerk is een van de drie zuster Kerken in Zuid-Afrika. Tussen 1857 en 1902 was het de Staatskerk van de toenmalige Zuid-Afrikaansche Republiek. Afrikaans is sinds 1933 de officiële voertaal binnen de kerk, hiervoor was het Nederlands de officiële taal.

De kerkfusie[bewerken]

In 1882 begonnen de Nederduitsch Hervormde Kerk van Afrika en de Nederduitsch Gereformeerde Kerk te overleggen over een mogelijke fusie. Ondanks bezwaren aan beide kanten, zijn de kerken op 7 december 1885 toch gefuseerd. Hier was echter niet iedereen even gelukkig mee. Als gevolg hiervan scheidde eerst de kerkgemeente Pretoria zich af, maar deze ging toch verder als Nederduitsch Hervormde Kerk. Later stonden er steeds meer leden van de voormalige Hervormde Kerk op die tegen de fusie waren en Hervormd wilden blijven. Ds. M.J. Goddefroy, die in 1887 als predikant werkte in Pretoria, Middelburg en Trichardtsfontein, heeft een belangrijke rol gespeeld in de heropbouw van de Hervormde Kerk.

Aantal leden[bewerken]

Tijdens de Tweede Boerenoorlog zijn er veel leden van de kerk gesneuveld, ook zijn er veel predikanten en ouderlingen als krijgsgevangenen naar overzeese gebieden gestuurd. In deze tijd zijn verscheidene kerken verwoest en archiefstukken verloren gegaan. Na de oorlog moesten er nieuwe predikanten komen, de eerste was de uit Nederland afkomstige L.E. Brandt.

Aantal leden en gemeenten in de 20ste en 21ste eeuw:

Jaar Aantal leden Aantal gemeenten
1908 25 423 20
1956 133 485 183
2006 142 089 312

De verwachting is dat het aantal leden gaat afnemen omdat de Afrikaner bevolking afneemt en het geboortecijfer daalt.

Op dit moment staan er 481 predikanten ingeschreven op de website van de NHKA.[1]

Vrouwen binnen de kerk[bewerken]

Vrouwen hebben binnen de kerk de mogelijkheid om sinds 1979 als predikant, diaken of ouderling te dienen. De eerste vrouwelijke predikant was prof. Yolanda Dreyer.

De Kerk heeft ook een vereniging voor vrouwen: de Nederduitsch Hervormde Sustersvereniging.[2] Deze werd opgericht in 1940.

Voertaal[bewerken]

De officiële taal in de liturgie is sinds 1933 Afrikaans. De Kerk heeft de Bijbel in het Afrikaans in gebruik genomen in 1932. Sinds 1944 is er ook een psalm- en gezangboek in het Afrikaans verkrijgbaar. In 1978 zijn er nieuwe versies van het psalm- en gezangboek aanvaard. In 2001 is een nieuw Liedboek vir die Kerk in gebruik genomen.

Zie ook[bewerken]