Nederlands Instituut voor Mediakunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Voormalig pand van het Nederlands Instituut voor Mediakunst

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) was een instituut ter bevordering van de ontwikkeling, toepassing en distributie van mediakunst. Het pand is gevestigd aan de Keizersgracht te Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken]

Het NIMk is ontstaan uit een fusie tussen Time Based Arts en Montevideo in 1994. Montevideo werd in 1978 opgericht door Rene Coelho en was een internationaal succesvolle galerie gespecialiseerd in elektronische en videokunst. Werk van kunstenaars als Bill Viola, Gary Hill, Shelly Silver en Gabor Body werd er onder meer tentoongesteld. Door deze fusie komt er weer geld binnen van de Rijksoverheid en in de loop van de jaren uitgebreid en omgezet in een structurele subsidie om de mediakunst en digitale kunstop drie kerngebieden te ondersteunen: presentatie, onderzoek en collectie. Tevens biedt het via faciliteiten een uitgebreide dienstverlening voor kunstenaars en opkunstinstellingen. Hierbij horen ook residenties en educatieve programma's die voor alle activiteiten ontwikkeld worden. Van 1998 tot 2010 was Heiner Holtappels directeur.

Presentatie[bewerken]

Het instituut bood binnenshuis wisselende tentoonstellingen waarbij een gedeelte gewijd is aan de collectie en een gedeelte aan hedendaagse mediakunst. Ook werden er vaak presentaties, symposia, screenings, workshops en live performances gegeven. Daarnaast organiseerde het NIMk ook buitenshuis activiteiten, vaak in samenwerking met andere culturele organisaties. NIMk toont naast opkomende ook internationaal bekende kunstenaars die in Nederland nog niet eerder uitvoerig getoond zijn zoals Marina Abramovic, John Bock en Cory Arcangel. De tentoonstellingen bevragen de consequenties van technologische ontwikkelingen voor de hedendaagse kunst, het kunstwerk en het artistieke proces.

Sinds 1978 is wereldwijd een van de omvangrijkste collecties video- en mediakunst verzameld waaraan voortdurend nieuwe werken worden toegevoegd. Naast de eigen collectie distribueert het Instituut ook de videocollecties van Stichting De Appel en Lijnbaancentrum te Rotterdam. NIMk's distributiecollectie omvat meer dan 2000 werken, variërend van de eerste experimenten tot recente producties van bekende (inter)nationale kunstenaars en opkomend talent. Daarnaast beheert het NIMk een archief met ruim 1000 titels videodocumentatie en kunstwerken, uit ruim 30 jaar eigen activiteiten en projecten.

Onderzoek en educatie[bewerken]

Het NIMk ondersteunde onderzoek en ontwikkeling op het gebied van mediakunst, hierbij werd een interdisciplinaire en experimentele benadering toegepast. Het instituut bood daarnaast educatieve programma's aan voor diverse doelgroepen. NIMk was een pionier en expertisecentrum op het gebied van de conservering van mediakunst en heeft een uitgebreide onderzoeksagenda en dienstverlening op dit gebied.

Sluiting[bewerken]

Per 31 december 2012 is het NIMk gestopt met zijn activiteiten, omdat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het instituut niet meer ondersteunt. Kennis en taken als distributie, collectie en conserveringwerkzaamheden zijn in een nieuwe vorm voortgezet door LIMA met Gaby Wijers als directeur.[1]

Externe links[bewerken]