Nederlands Instituut voor Mediakunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voormalig pand van het Nederlands Instituut voor Mediakunst

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) was een instituut ter bevordering van de ontwikkeling, toepassing en distributie van mediakunst. Het pand is gevestigd aan de Keizersgracht te Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken]

Het NIMk is ontstaan uit een fusie tussen Time Based Arts en Montevideo in 1994. Montevideo werd in 1978 opgericht door Rene Coelho en was een internationaal succesvolle galerie gespecialiseerd in elektronische en videokunst. Werk van kunstenaars als Bill Viola, Gary Hill, Shelly Silver en Gabor Body werd er onder meer tentoongesteld. De fusie tussen Time Based Arts en Montevideo in de jaren negentig werd noodzakelijk onder andere door het conserveringsprobleem van videobanden in de jaren negentig. Sinds 1998 is Heiner Holtappels directeur.

Presentatie[bewerken]

Het instituut bood binnenshuis wisselende tentoonstellingen waarbij een gedeelte gewijd is aan de collectie en een gedeelte aan hedendaagse mediakunst. Ook werden er vaak presentaties, symposia, screenings, workshops en live performances gegeven. Daarnaast organiseerde het NIMk ook buitenshuis activiteiten, vaak in samenwerking met andere culturele organisaties. De collectie van het NIMk was met ruim 1900 werken nationaal de grootste op het gebied van mediakunst. Naast de eigen collectie bevatte het ook de collecties van De Appel, Lijnbaancentrum en het Instituut Collectie Nederland. Alle video's en installaties stonden in de online catalogus en kunnen worden bekeken in de mediatheek van het instituut.

Onderzoek en educatie[bewerken]

Het NIMk ondersteunde onderzoek en ontwikkeling op het gebied van mediakunst, hierbij werd een interdisciplinaire en experimentele benadering toegepast. Het instituut bood daarnaast educatieve programma's aan voor diverse doelgroepen. Het stond verder internationaal bekend om zijn expertise op het gebied van conservering van mediakunst.

Sluiting[bewerken]

Per 31 december 2012 is het NIMk gestopt met zijn activiteiten, omdat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het instituut niet meer ondersteunt. Ze probeerden de kennis en taken over te dragen aan andere organisaties.[1]

Externe links[bewerken]