Nederlandse Brassband Kampioenschappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) is een jaarlijks evenement georganiseerd door het bestuur van de Stichting Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Het evenement wordt algemeen beschouwd als het grootste Brassbandevenement in Nederland.

In 1981 werd voor de eerste keer de NBK georganiseerd, in het Friese dorp Surhuisterveen. In 1983 is het kampioenschap verplaatst naar Zutphen en kreeg het evenement de officiële naam "Nederlandse Brassband Kampioenschappen". Uiteindelijk zijn de NBK verplaatst naar het Martiniplaza in Groningen. Sinds 2014 wordt het evenement gehouden in TivoliVredenburg te Utrecht.

De brassbands spelen allen hetzelfde door de muziekcommissie vastgesteld verplicht werk. Voor elke divisie wordt een muziekstuk uitgezocht met bijpassende moeilijkheidsgraad. De hoogste divisie van de NBK is de kampioensdivisie. De winnaar van de divisie wordt vastgesteld door een deskundige jury, die geblindeerd naar de uitvoeringen luistert.

De winnende brassband uit de kampioensdivisie is gelijk gekwalificeerd voor de Europese Brassband Kampioenschappen (EBK). De Engelse naam van dit evenement is European Brass Band Championships (EBBC).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]