Nederlandse Genealogische Vereniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hoofdkantoor te Bunnik

De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) werd in 1946 in Amsterdam opgericht met het doel het genealogisch onderzoek te bevorderen. De NGV is heden ten dage (2023) een vereniging met ruim 5.000 leden. De statutaire doelstelling luidt: “Het bevorderen van de beoefening van de genealogie, de familiegeschiedenis en de heraldiek, alsmede verbreding en verbreiding van de kennis daarvan en al hetgeen daaraan verwant is.” De vereniging is geregistreerd als een ANBI(Algemeen Nut Beogende Instelling) en draait volledig op vrijwilligers.

De kern van de vereniging wordt gevormd door de afdelingen waar het merendeel van de NGV activiteiten op lokale basis worden georganiseerd. De vereniging beschikt over een Informatiecentrum in Bunnik, wat als locatie voor centrale cursussen en bijeenkomsten dienst doet en waar een omvangrijke bibliotheek is gehuisvest. Deze bevat vele unieke werken waaronder een groot aantal familie uitgaven. Zowel op afspraak als op vaste tijden in de week kunnen belangstellenden het Informatiecentrum bezoeken. Voor de begeleiding zijn dan altijd leden aanwezig om te helpen.

In de ruim 20 regionale afdelingen verspreid over hel land wordt enthousiast samengewerkt door de leden om de stamboomonderzoekers te helpen in hun onderzoek Naast leidraden voor onderzoek en zowel beginners als gevorderden cursussen geeft de vereniging 6 keer per jaar het tijdschrift Gens Nostra uit. Onder de naam "stamboomcafe", "vooroudersspreekuur" of "inloopochtend" worden in vele regionale afdelingen periodiek mogelijkheid gegeven om met ervaren genealogen te spreken over het starten van een onderzoek, maar ook als je een "vastloper" hebt hoe je verder kunt komen. Deze bijeenkomsten zijn zowel voor leden als niet leden toegankelijk.

De NGV heeft een genealogische softwarepakket ontwikkeld onder de naam GensDataPro. Dit is te koop via de webshop van de NGV. Het is eenvoudig in gebruik. Nieuwe gebruikers kunnen regelmatig in de afdelingen zowel als in Bunnik cursussen volgen voor het gebruik. Ook beschikt de NGV over facebookgroepen waar van gedachten kan worden gewisseld over genealogie gerelateerde zaken.

In het algemeen streeft de NGV ernaar de laagdrempeligheid van zowel kennis als ontmoetingen onderling te ondersteunen. In dit licht zijn in toenemende mate online bijeenkomsten bij te wonen en er wordt gewerkt om lezingen in de afdelingen in de toekomst direct online te kunnen volgen dan wel later te kunnen bekijken. Recent is gestart met een maandelijkse talkshow online waar met gasten wordt gesproken over uiteenlopende onderwerpen. De talkshows zijn via YouTube te bekijken onder de titel Boeren, Burgers en Buitenlui.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • De regionale afdelingen van de verenigingen publiceren verschillende afdelingsbladen waarin aandacht voor voorouderonderzoek in de regio.

Genetische genealogie[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging is al lang geleden gestart met het ondersteunen van DNA-onderzoek om familierelaties te kunnen vaststellen. Op de website zijn voor leden leidraden aanwezig waarin wordt beschreven hoe te starten en vooral ook hoe de resultaten te interpreteren. Regelmatig organiseert de NGV ook cursussen op dit gebied.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]