Nederlandse Vereniging van Banken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van de NVB

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is een Nederlandse vereniging die in 1989 werd opgericht om de gemeenschappelijke belangen van de Nederlandse banken te behartigen.

Missie[bewerken]

De Nederlandse Vereniging van Banken streeft naar een sterk, gezond en internationaal concurrerend bankwezen in Nederland. Zij behartigt de gemeenschappelijke belangen van de banksector, streeft naar effectieve marktwerking en houdt rekening met de belangen van haar gesprekpartners voor een sterk, gezond en internationaal concurrerend bankwezen in Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

De Nederlandse Vereniging van Banken is in 1989 opgericht om de gemeenschappelijke belangen van de Nederlandse banken te behartigen. Tot die tijd onderhielden de in 1949 opgerichte Nederlandse Bankiersvereniging (NBV) en het in 1971 opgerichte College van Overleg van de gezamenlijke banken (CvO) het interbancaire overleg. Sinds de fusie in 2001 met de in 1947 opgerichte Werkgeversvereniging voor het Bankbedrijf (WGVB) behoort nu ook de sociaal-economische belangenbehartiging tot de taken van de NVB. Vrijwel alle in Nederland actieve banken, inclusief vestigingen van buitenlandse banken, zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Voor 1989 onderhielden de in 1949 opgerichte Nederlandse Bankiersvereniging (NBV) en het in 1971 opgerichte College van Overleg van de gezamenlijke banken (CvO) het interbancaire overleg.

Vereniging[bewerken]

Voorzitter van het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Banken is sedert 1 juni 2013 Chris Buijink. Het bestuur van de NVB bestaat voorts uit:

  Peter Blom, Triodos Bank
  Roland Boekhout, ING Bank
  Bas Brouwers, Rabobank
  Wiebe Draijer, Rabobank
  Kees van Dijkhuizen, ABN AMRO Bank
  Karl Guha, Van Lanschot N.V.
  Ralph Hamers, ING Bank
  Frans van der Horst, ABN Amro Bank
  Leonique van Houwelingen, The Bank of New York Mellon
  Maurice Oostendorp, de Volksbank
  Gita Salden, BNG Bank
  Paulus de Wilt, NIBC Bank

Leden[bewerken]

Vrijwel alle in Nederland actieve banken, inclusief vestigingen van buitenlandse banken, zijn lid van de NVB.[1] Op Europees niveau is de NVB lid van de European Banking Federation.

Bureau[bewerken]

Bij de Nederlandse Vereniging van Banken zijn circa 55 mensen werkzaam. Directeur van de Vereniging is Eelco Dubbeling. Het kantoor is gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas.

Externe link[bewerken]

Noot[bewerken]