Nepalese Communistische Partij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nepalese Communistische Partij
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijvoorzitter KP Sharma Oli en Pushpa Kamal Dahal
Secretaris-Generaal Bishnu Prasad Paudel
Geschiedenis
Opgericht 17 mei 2018
Fusie van CPN-M
CPN-UML
Algemene gegevens
Actief in Nepal
Richting Links tot radicaal-links
Ideologie Communisme
Marxisme-leninisme
Federalisme
Jongerenorganisatie Nationale Jeugd Federatie van Nepal
Internationale organisatie Internationale Conferentie van Communistische en Arbeiderspartijen
Website http://ncp.org.np/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Nepalese Communistische Partij (NCP) is de huidige regeringspartij in Nepal en de grootste communistische partij van Zuid-Azië en de op twee na grootste van Azië (na de Communistische Partij van Vietnam en de Communistische Partij van China)[1]. De partij is een resultaat van de fusie van de twee grootste communistische partijen van het land, de Communistische Partij van Nepal (Verenigd Marxistisch-Leninistisch) (CPN-UML) en de Communistische Partij van Nepal (Maoïstisch Centrum) (CPN-M), die vervolgens zijn ontbonden. De NCP is de grootste partij in het Huis van Afgevaardigden, het Nationaal Assemblee en in alle provinciale parlementen, uitgezonderd Provincie Nummer 2.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de vooravond van de provinciale en landelijke verkiezingen in 2017 sloten de CPN-M en de CPN-UML, samen met de kleinere socialistische Naya Shakti Partij, een electoraal pact. De drie partijen besloten ook om een traject te starten om tot een fusie te komen. Hiervoor werd een Unification Coordination Committee opgericht[2][3][4]. Nog voor de verkiezingen trok de Naya Shakti Partij zich terug uit het pact en het fusietraject[5]. Het pact van de twee partijen won een meerderheid van de zetels in het Huis van Afgevaardigden en in zes van de zeven provincies. Daarnaast won de partij een twee derde meerderheid van het Nationaal Assemblee.

Na de verkiezingen werden de verschillende ministerposten tussen de partijen verdeeld, waarbij Khadga Prasad Sharma Oli, de leider van de CPN-UML, tot premier werd verkozen[6][7]. In eerste instantie was het de bedoeling dat de twee partijen op 22 april 2018 al zouden fuseren (precies 69 jaar na de oprichting van de originele Communistische Partij van Nepal), echter dit werd uitgesteld tot 17 mei 2018[8][9].

Ideologie[bewerken | brontekst bewerken]

Als onderdeel van het fusieakkoord is besloten dat de partij Marxistisch-leninistisch van aard blijft en het huidige meerpartijenstelsel in Nepal ondersteund. De partij heeft dus niet de ambitie om Nepal in een volksrepubliek te transformeren. Daarnaast is de partij uitgesproken seculier van karakter.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Nepal sees stability under South Asia's largest communist party - China.org.cn. www.china.org.cn. Geraadpleegd op 11 mei 2020.
  2. (en) CPN-UML, Maoist Centre, Naya Shakti announce electoral alliance, agree to unify. kathmandupost.com. Geraadpleegd op 11 mei 2020.
  3. (en) Ashok Dahal, UML, Maoist Center, Naya Shakti to unify. My Republica. Geraadpleegd op 11 mei 2020.
  4. (en) UML, Maoist Centre, Naya Shakti Party form electoral alliance for polls. The Himalayan Times (3 oktober 2017). Geraadpleegd op 11 mei 2020.
  5. (en) Naya Shakti back to poll symbol ‘eye’. kathmandupost.com. Geraadpleegd op 11 mei 2020.
  6. KP Sharma Oli appointed Nepal's new prime minister. www.aljazeera.com. Geraadpleegd op 11 mei 2020.
  7. (en) PTI | Updated: Feb 15, 2018, 18:19 Ist, KP Sharma Oli: KP Sharma Oli sworn in as Nepal PM for second time - Times of India. The Times of India. Geraadpleegd op 11 mei 2020.
  8. Setopati :: Setopati, Unification of UML, Maoist Center will not happen on April 22. Setopati. Geraadpleegd op 11 mei 2020.
  9. (en) Republica, Left alliance unification proposed for April 22. My Republica. Geraadpleegd op 11 mei 2020.