Neromhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dreef in het Neromhof

Het Neromhof is een gemeentelijk park in het gehucht Nerom, dat deel uitmaakt van de tot de Vlaams-Brabantse gemeente Meise behorende plaats Wolvertem, gelegen aan De Biest en Ossegemstraat 163.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1905 liet de arts Karel Jacobs een kasteelachtig huis bouwen in cottagestijl. Dit was dermate groot dat het op kaarten als château werd aangeduid. Naast dit huis was er een boerderij met koetshuis en een groot poortgebouw met portierswoning. Naast een moestuin omvatte het domein ook een park in landschapsstijl van ,5 ha. Hierin lag een vijver met een eilandje.

Het landhuis werd in 1914 door de Duitse invallers verwoest. In 1920 werd het herbouwd maar het leed tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw grote schade. Hierna werd het niet herbouwd maar werd volstaan met een landhuis op het domein.

In 1976 werd het landhuis aangekocht door de stichting Levedale en er kwam een leefgemeenschap voor volwassen verstandelijk gehandicapten. Het park was in 1975 al door de gemeente aangekocht en het werd ingericht als openbaar park.

Het imposante in cottagestijl uitgevoerde poortgebouw is nog steeds aanwezig.