NetBIOS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

NetBIOS is de afkorting voor Network Basic Input Output System. Dit is een protocol waarmee systemen in een LAN kunnen communiceren. Het is ongeschikt om op het internet te gebruiken, aangezien routers dit protocol niet doorsturen. Om NetBIOS te gebruiken over het internet moet het verpakt worden in een ander protocol, zoals TCP/IP.

Geschiedenis[bewerken]

NetBIOS werd ontwikkeld door Sytec Inc. voor IBM in 1983. Het was bedoeld voor kleine netwerken; slechts 80 computers konden er tegelijk verbonden worden.

Gebruik[bewerken]

NetBIOS wordt gebruikt om:

  • Computers in een netwerk een naam te geven
  • Connecties tussen computers te maken
  • Boodschappen rond te zenden

SMB is een service om netwerkbronnen (printers, bestanden..) te delen. Deze draait boven op de NetBIOS laag. Dit wordt vooral door Windows computers gebruikt.

Namen[bewerken]

NetBIOS kent een zelfgekozen naam toe aan een computer. Per netwerk mag elke naam slechts 1 keer voorkomen. Namen zijn 15 of 16 letters lang.

Connecties[bewerken]

Connecties kunnen worden geopend door dit aan te vragen bij de doelcomputer door de broncomputer. Als er een connectie geopend is, kunnen er gegevens verstuurd worden tussen 2 computers.

Boodschappen[bewerken]

Boodschappen kunnen worden verstuurd naar een of meer computers op het netwerk zonder eerst een connectie te openen. Men kan ook een boodschap sturen naar alle computers op het netwerk.

Externe links[bewerken]