Neundorf (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neundorf
Plaats in België Vlag van België
Neundorf (België)
Neundorf (België)
Situering
Gewest Vlag België België
Provincie Vlag België België
Gemeente Sankt Vith
Coördinaten 50° 16′ NB, 6° 6′ OL
Algemeen
Inwoners (2015) 245[1]
Overig
Postcode 4780
Netnummer 080
Website www.st.vith.be
Detailkaart
Neundorf (België)
Neundorf (België)
Locatie in Luik (provincie)
Portaal  Portaalicoon   België

Neundorf is een dorp in de Duitstalige Gemeenschap in België en deelgemeente van de stedelijke gemeente Sankt Vith. Neundorf telt, inclusief het gehucht Neubrück, 245 inwoners (31 december 2015).[1]

Geografie[bewerken]

Viaduct van de voormalige spoorlijn 163.

Neundorf ligt een drie kilometer ten zuidwesten van de kernstad Sankt Vith. In een omgeving van weilanden, bosjes en beboste percelen, vormt Neundorf een klein dorp gelegen in een valleitje dat is gevormd door het beekje Möderbach, dat een zijtak is van de Braunlauf. De afrit van de E42 bevindt zich op 2,5 km afstand van het dorpje. Neundorf ligt rechtstreeks aan de voormalige spoorlijn 163 (Libramont–Sankt Vith), die in het noordoosten van het dorp over een viaduct spoorde, dat vandaag nog steeds het zicht bepaalt. Het hoogste punt, waarop de kerk zich bevindt, is ongeveer 460 m boven de zeespiegel.

Geschiedenis[bewerken]

Neundorf werd in 888 voor het eerst als een Frankisch koningshof Nova Villa vermeld.[2] Het zou in de 13e eeuw samen met Sankt Vith en Amel in de handen van Walram de Rosse komen.

In 1797 werden de aan elkaar grenzende dorpen Neundorf, Ober-Emmels, Nieder-Emmels, Hünningen, Rodt, Hinderhausen in de gemeente Crombach opgenomen. Deze gemeente bleef bestaan tot de fusiegolf van Belgische gemeenten in 1977, toen de hele regio in de nieuwe, grotere gemeente Sankt Vith werd opgenomen.

Tot 1919 behoorde het dorp tot Duitsland, waarna het aan de Belgische Oostkantons werd toegevoegd.

Bezienswaardigheden[bewerken]

De Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk (Mutter-Gottes-Kirche) is een zeer oude bouwwerk. De oudste delen van de kerktoren gaan terug tot de 11e een 12e eeuw en werden meermaals gerestaureerd. De chevet met drie zijdes ondersteund door steunberen en de sacristie dateren uit 1347. Het schip uit drie traveeën met zijbeuken zou aan het eind van de 15e eeuw zijn opgetrokken op de plaats van een oudere kerk. De aan de zuidkant zijdelings gelegen ingangsportaal dateert uit 1764.[3]

Deze kerk is sinds 1959 beschermd erfgoed.

Noten[bewerken]

  1. a b Einwohner der Gemeinde ST. VITH pro Ortschaft am 31/12/2015, St.Vith.be
  2. Archäologisches Potenzial der Gemeinde St. Vith, dglive.be
  3. Eglise de l'Assomption (Neundorf), BALaT.KIKIRPA.be
  4. S. Volckaerts, Monument voor bemanning Halifax LK925, luchtvaarterfgoed.be (14/04/2007).

Referenties[bewerken]