New Model Army (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zanger Justin Sullivan in 2008

New Model Army is een Engelse rockband uit Bradford. Hun muziek wordt omschreven als rock, punk, folkrock of postpunk.

De band is vernoemd naar het Engels revolutionaire leger van Oliver Cromwell. Onder leiding van gitarist/zanger, Justin Sullivan (die zichzelf in in de vroege jaren 80 'Slade De leveller' noemde ), heeft de groep een uiterst loyale, wereldwijde fanbasis opgebouwd, met de naam The Family. Ed Alleyne-Johnson, bespeler van de elektrische viool, maakte lange tijd deel uit van de band. Hij speelde mee op de single "Vagabonds", en op hun albums Thunder & Consolation (1989) en Impurity (1990). Hij toerde vijf jaar mee met de band. New Model Army trad voor het eerst op in Bradford, op 23 oktober 1980. De oprichters waren Justin Sullivan, Stuart Morrow en Phil Tompkins. Na enkele maanden verliet Tompkins de band en werd vervangen door Rob Waddington die op zijn beurt vervangen werd in de zomer van 1982 door Robert Charles Heaton. De eerste albums werden gemaakt in de samenstelling Justin Sullivan, Robert Heaton, Stuart Morrow. De huidige line-up bestaat uit Justin Sullivan, Dean White, Michael Dean, Marshall Gill en Ceri Monger.

Overzicht[bewerken]

New Model Army's vroegste materiaal op hun debuut album Vengeance (1984) werd omschreven als "crusty-punk", zij het meer melodisch dan het werk van andere bands uit de eerste golf van punkmuziek.

Hun teksten zijn vaak poëtisch, maar drukken ook politieke en humanitaire boodschappen uit. Liederen als "51st State" (tekst geschreven door Ashley Cartwright van 'The Shakes') bezorgden de band een cult status bij bewegingen tegen Amerikaans imperialisme, maar zorgden er evenzeer voor dat het moeilijker werd voor de band om in de Verenigde Staten te toeren. De tegenstelling en de zoektocht naar waarheid in New Model Army's teksten zijn te vinden bij de Quaker- en literaire opvoeding die zanger Justin Sullivan genoot.

Als band heeft New Model Army of kortweg NMA een nauwe relatie met de Engelse artieste, novelliste en poëte Joolz Denby, die vaak vermeld staat als consultant of muze en soms zelfs als coauteur. Sullivan en Denby zijn sinds lang partners en Denby was ook de eerste manager van de band. Zij is ook verantwoordelijk voor het artwork van de albumhoezen, merchandise etc. The Arts Council/Yorkshire Museums & Galleries international touring exhibition, de tentoonstelling van Denby's artwork voor NMA, en hun memorabilia genaamd One Family, One Tribe - The Art & Artefacts Of New Model Army, is uniek in de manier van presenteren van het artwork van een bestaande rock band. NMA en Denby stonden vaak samen op dezelfde affiche voor live optredens.

Carrière[bewerken]

De band is vernoemd naar het Engels revolutionaire leger van Oliver Cromwell. Onder leiding van gitarist/zanger, Justin Sullivan (die zichzelf in in de vroege jaren 80 'Slade De leveller' noemde), heeft de groep een uiterst loyale, wereldwijde fanbasis opgebouwd, met de naam The Family. New Model Army toerde regelmatig met meer dan vijf bandleden.

In november 1985 berichtte het muziekmagazine NME dat New Model Army geen werkvergunning voor de Verenigde Staten kreeg. Dit kwam doordat het Immigratie Departement van de Verenigde Staten gezegd had dat hun werk geen 'artistieke waarde' had. Nigel Morton, NMA's toenmalig manager, reageerde dat "als het aankomt op het credo van de band, dit vreemd is omdat Billy Bragg en Poison Girls, wiens credo hetzelfde is als dat van NMA, allen recent toegelaten werden tot de VS. We zijn ondertussen tegen de beslissing in beroep gegaan." In de editie van december 1986 van het magazine stond dat New Model Army eindelijk toegestaan werd om te toeren in de VS.

In januari 1993, net zes maanden nadat Sullivan bijna per ongeluk geëlectrocuteerd werd op de buhne, bracht de band de single uit "Here Comes the War". De resulterende controverse kwam van de bijgesloten instructies om een nucleair wapen te maken.

Het ex-New Model Army-lid Ricky Warwick vormde The Almighty in 1988. Voormalige leden Chris McLaughlin en Stuart Morrow speelden in de band Loud tussen 1989 en 1993. Ed Alleyne-Johnson, bespeler van de elektrische viool, maakte lange tijd deel uit van de band. Hij speelde mee op de single "Vagabonds", en op hun albums Thunder & Consolation (1989) en Impurity (1990). Hij toerde vijf jaar mee met de band. Alleyne-Johnson bracht later verschillende solo-albums uit, waaronder Ultraviolet (1994), dat piekte op nummer 68 in het Verenigd Koninkrijk.

De band toert ook als 'Justin Sullivan and Friends' in een kleinere, meer akoestische en intieme setting. Deze setting groeide uit het poëtencollectief 'Red Sky Coven' bestaande uit onder meer Sullivan en Denby. Begin 2003 bracht Sullivan Navigating by the Stars uit, een soloalbum die hij opnam met andere bandleden Michael Dean (drums), Dean White (gitaar), Danny Thompson (dubbele bass) en Mark Feltham (harmonica).

In 2004 overleed drummer Robert Heaton aan pancreaskanker.[1]

Na een korte tournee aan het eind van 2004 keerde de band terug naar de studio om hun negende album op te nemen Carnival (2005). EMI heeft eerder vier geremasterde albums uitgebracht. Het volgend studioalbum High werd in het Verenigd Koninkrijk uitgebracht op 20 augustus 2007. Op 5 september 2007 werd de Noord-Amerikaanse tour van NMA die 'High' ondersteunde afgelast wegens de weigering tot visa voor de bandleden door de Amerikaanse Immigratiedienst. Today Is a Good Day, werd uitgebracht in september 2009. Op 3 en 4 december 2010 speelde de band twee concerten in het London Forum om hun dertigste verjaardag te vieren, waarna een tour volgde door Europa, Brazilië en de Verenigde Staten. Between Dog and Wolf werd uitgebracht in september 2013. Het laatste album van NMA heet Between Wine And Blood en zag het daglicht in september 2014. Het is een dubbel album met een studio en een liveversie. De livenummers werden opgenomen tijdens de tour van 2013 en zijn allen nummer van het Between Dog and Wolf-album.

Belangrijkste leden[bewerken]

Discografie[bewerken]

Studioalbums[bewerken]

Live Albums[bewerken]

Externe links[bewerken]