Nieuwe Compagnie van Verre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuwe Compagnie van Verre
NCV
Nieuwe Compagnie van Verre
Nieuwe Compagnie van Verre
Type Studentenvereniging
Plaats Breukelen
Instelling Nyenrode Business Universiteit
Locatie Straatweg 25, Breukelen
Oprichting 8 februari 1947
Motto Naerstigh ende Cloeckmoedig
Nieuwe Compagnie van Verre

De Nieuwe Compagnie van Verre of NCV is de studentenvereniging van de Nyenrode Business Universiteit en bestaat sinds 1947.

De NCV is op 8 februari 1947 opgericht - een jaar na de oprichting van het Nederlands Opleidings Instituut voor Het Buitenland (NOIB), nu de Nyenrode Business Universiteit. De naam was geïnspireerd door de ondernemingszin die in de Nederlandse Gouden Eeuw aan de dag werd gelegd, bijvoorbeeld door de Vereenigde Oostindische Compagnie. Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld was bij de oprichting betrokken. Hij was bij leven erelid en beschermheer van de vereniging.

Het bestuur van de NCV staat bekend als "de Hooghmogende Heeren Vijf" (zoals de VOC bestuurd werd door de Heren XVII en de West-Indische Compagnie door de Heren XIX); óók als vrouwen er deel van uitmaken. De NCV is geen studentencorps, maar heeft wel kenmerken van een traditionele studentenvereniging. Voor de studenten die tijdens hun studie ook woonachtig zijn op de campus is het lidmaatschap van de NCV bijna vanzelfsprekend. Voor afgestudeerden bestaat sinds 1957 de Nyenrode Alumnivereniging onder de naam 'Voortgezette Compagnie van Verre' (VCV).

In december 1999 sloot de NCV een contract met Bavaria, die Heineken zou vervangen als bierleverancier van de vereniging. Neelie Kroes, toenmalig bestuursvoorzitter van de universiteit, zou zich hiertegen hebben verzet, waarna Heineken als leverancier aanbleef. In 2010 kwam deze kwestie aan het licht tijdens een rechtszaak over een boete die Kroes als eurocommissaris drie Nederlandse brouwerijen (Grolsch, Bavaria en Heineken)[1] vanwege concurrentievervalsing had opgelegd. De advocaten van Bavaria haalden dit aan om te onderbouwen dat in de late jaren negentig wel concurrentie tussen de brouwerijen bestond.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Officiële website