Nieuwe lerarenopleiding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door ErikvanB (overleg | bijdragen) op 2 mrt 2017 om 20:04. (ErikvanB heeft pagina NLO hernoemd naar Nieuwe lerarenopleiding)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De nieuwe lerarenopleiding, afgekort NLO, is een Nederlands onderwijstype dat opleidt tot leraar in het voortgezet onderwijs. NLO's vallen onder het Hoger Pedagogisch Onderwijs en vormen een HBO-opleiding.

De opleiding aan de NLO leidde aanvankelijk op tot een 2e (Hoofdvak) en 3e (Bijvak) graads onderwijsbevoegdheid, maar tegenwoordig wordt alleen nog een 2e-graads bevoegdheid behaald; dit omdat de bevoegdhedenregeling nog uitsluitend een onderscheid maakt tussen 1e en 2e graad.

In de loop der jaren heeft de NLO het vroegere akte-systeem geheel verdrongen. De LO-akten (3e-graad) en MO-A (2e-graad) akten zijn verdwenen en vervangen door de lerarenopleiding. De MO-B akten zijn echter niet door de NLO maar door de ULO (Universitaire lerarenopleiding) vervangen. Deze ULO dient men echter niet te verwarren met de vroegere ULO of MULO, wat een geheel andere onderwijssoort was, vergelijkbaar met de MAVO en VMBO-tl.

De gedachte achter de NLO was dat naast kennis, het domein van de LO en MO-akten, er met name ook veel aandacht nodig was voor didactiek en pedagogiek. Vakinhoud moest worden ondersteund door de vaardigheid dit goed over te brengen.

De eerste NLO stammen uit de jaren 70 van de 20e eeuw en zijn dus eigenlijk niet heel nieuw meer en de term nieuwe lerarenopleiding wordt ook nu weer gebezigd.