Novell NetWare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Novell NetWare is een besturingssysteem voor servers, dat van oudsher voornamelijk wordt gebruikt om in een bedrijfsomgeving gebruikers toegang te verlenen tot bestanden en informatie die ze nodig hebben om hun dagelijkse taak uit te voeren. Dat wordt ook wel een 'file server' genoemd.

De beginjaren negentig waren de hoogtijdagen van NetWare; het had toen een marktaandeel van rond de 75% voor file servers. Het werd geroemd om zijn flexibiliteit, stabiliteit en eenvoud. Daarna ging het bergafwaarts en werd het grootste marktaandeel overgenomen door de Server versie van Microsoft Windows. Dit was voornamelijk te wijten aan het feit dat Windows veel beter kon functioneren als applicatieserver dan NetWare en daarmee veelzijdiger was. Bovendien had Windows ook een inhaalslag gemaakt op het gebied van de 'klassieke' voordelen van NetWare, zoals hierboven genoemd en bleek het marketingapparaat van Microsoft krachtiger dan dat van Novell. Momenteel speelt NetWare nog maar een marginale rol in de markt van besturingssystemen voor file servers.

Medio 2003 heeft Novell aangekondigd dat zij alle functionaliteit die op NetWare ter beschikking staat, ook zal overbrengen naar Linux. Hiermee, en met de overname door Novell van een Linux-distributie (het Duitse SuSe LINUX) staat het voortbestaan van NetWare ter discussie, hoewel Novell zelf dat in alle toonaarden ontkent.

Protocollen[bewerken]

De eerste versies van NetWare gebruikten IPX/SPX als netwerkprotocol.
Toen Internet in opmars kwam, werd in NetWare 4.11 het TCP/IP-protocol toegevoegd. NetWare kon echter nog niet functioneren zonder IPX/SPX.
Dat werd pas met ingang van versie 5.0 mogelijk. Vanaf die versie werd het mogelijk om zowel IPX/SPX als TCP/IP als protocol te gebruiken voor alle functies. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid en is TCP/IP noodzakelijk en kan IPX/SPX alleen nog worden toegevoegd om compatible te blijven met een aantal verouderde applicaties en server.

Directory Services[bewerken]

Met NetWare 4.0 werd ook Novell Directory Services geïntroduceerd, meestal afgekort tot NDS. Hierdoor was het voor het eerst onder NetWare mogelijk om in één database alle te beheren objecten, zoals gebruikers onder te brengen. Dit vergemakkelijkte niet alleen het beheer, dat nu nog maar op één plek hoefde te gebeuren. Voor gebruikers had het als voordeel dat zij slechts eenmaal een gebruikersnaam en wachtwoord hoefden op te geven om op een willekeurig aantal servers terecht te kunnen. De huidige naam van NDS is eDirectory.

Uitgebrachte versies[bewerken]

 • Open Enterprise Server 2 (NetWare 6.5 SP7) (2007)
 • Open Enterprise Server (NetWare 6.5 SP3) (2004)
 • Novell NetWare 6.5 (uitgebracht in 2002)
 • Novell NetWare 6 (2002)
 • Novell NetWare 5.1 (2000)
 • Novell NetWare 4.1 (1996)
 • Novell NetWare 3.12 (1995)
 • Novell NetWare 3.11
 • Novell NetWare 3.10
 • Novell NetWare 2.15
 • Novell NetWare 2.12
 • Novell NetWare 1.00

Zie ook[bewerken]