Nummermelder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een nummermelder
Een nummermelder waar een nummer uit het geheugen opgeroepen wordt

Een nummermelder is een apparaat voor de dienst nummerweergave. Een nummermelder wordt vooral gebruikt voor telefoons die niet beschikken over een ingebouwde nummermelder.

Een nummermelder geeft het telefoonnummer van de beller weer alvorens de telefoon wordt opgenomen. De meeste nummermelders beschikken over een geheugen, zodat de ontvangen oproepen worden opgeslagen als de gebelde niet thuis is. Ook beschikken nummermelders meestal over een terugbelfunctie, zodat op een later tijdstip gemakkelijk kan worden teruggebeld.

Wanneer het nummer van de beller onderdrukt wordt, bijvoorbeeld omdat die een anoniem nummer heeft, zal het nummer uiteraard niet weergegeven worden. In Nederland kan worden voorkomen dat het nummer wordt doorgegeven door de code *31* voor het telefoonnummer te kiezen. Met een mobiele telefoon kan dat door #31# voor het nummer te plaatsen.

Nummerweergave door de KPN gaat via dual-tone multi-frequency (DTMF). Andere telefonieaanbieders kunnen gebruikmaken van frequentieverschuivingsmodulatie (frequency-shift keying, FSK). Sommige toestellen herkennen alleen DTMF, andere herkennen beide. De laatste werken altijd bij veranderen van aanbieder.