Nutatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nutatie

Praezession.svg

Beweging van een tol of een planeet:

R=rotatie
P=precessie
N=nutatie

Nutatie is de beweging van de primaire rotatie-as van een ronddraaiend voorwerp, die optreedt indien het massamiddelpunt van het voorwerp niet ligt op die primaire rotatie-as. De oorzaak hiervan kan een inhomogeniteit in de samenstelling van het voorwerp zijn, of een asymmetrische vorm ten opzichte van die rotatie-as.

Deze beweging lijkt op de beweging van de precessie, maar daarbij is de oorzaak een externe kracht. Evenals de precessie is de nutatie niet een willekeurig wiebelen maar een draaien van de primaire draaiingsas in de ruimte langs een kegelvorm.

Planeten, de Aarde inbegrepen, vertonen vaak een zekere nutatie. Andere bewegingen van de aardas ten opzichte van de precessiekegel (polhode) worden in de praktijk (ten onrechte) ook nutatie genoemd.

De nutatie van de aardas werd ontdekt door James Bradley. De nutatiekegelhoek bedraagt hooguit 10 boogseconden; de belangrijkste schommeling heeft een periode van 18,6 jaar, maar er zijn ook kleinere schommelingen met veel kortere periodes, sommigen zelfs van maar enkele dagen.[1]