O'Brien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

O'Brien is een veelvoorkomende Ierse achternaam met de betekenis "nakomeling van Brian". De naam is van oorsprong Gaelisch, en werd aanvankelijk geschreven als Ua Briain of Ó Briain en uitgesproken als oh-brien met een i-klank. De Brian waarnaar wordt verwezen is in de meeste gevallen de oude Ierse koning Brian Boru of in het Gaelisch Brian Bórumha mac Cennétig. Deze familie O'Brien regeerde na de dood van Brian Boru over Munster en leverde later de koningen van Thomond (Tuadh Mumhan = "Noord-Munster"), tot het gebied in de Middeleeuwen onder de Tudors door de Engelsen in bezit werd genomen. De heersers O'Brien kregen toen de titels van Graaf van Thomond en Baron Inchiquin. Deze laatste titel wordt heden ten dage nog gevoerd door de nakomelingen van de oude koningen. Met de clan van O'Brien wordt een tweetal deviezen geassocieerd: Vigueur de dessus, "Kracht van boven" Lamh laidir een uachtar, "De sterkste arm het hoogst". [1]

Varianten van de naam zijn O'Bryen, Obreen, O'Brian, Bryant (met de T van Thomond) en vele andere.

O'Brien kan verwijzen naar:

Personen[bewerken]

Personages[bewerken]

  • O'Brien (1984), een lid van de Inner Party in de roman 1984 van George Orwell, in de film gespeeld door Richard Burton.
  • Miles O'Brien (2328), een personage uit Star Trek, gespeeld door Colm Meaney.
  • China O'Brien, een personage uit de films China O'Brien uit 1990 en China O'Brien II uit 1991 gespeeld door Cynthia Rothrock.

Plaatsen[bewerken]

Schepen[bewerken]

Zes schepen vernoemd naar Jeremiah O'Brien:

Voetnoten[bewerken]


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met O'Brien of met O'Brien in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van O'Brien inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van O'Brien en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.