ORLEN Lietuva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De raffinaderij van Mažeikiai in 2006

ORLEN Lietuva is een Litouwse oliemaatschappij. Het beheert de aardolieterminal van Būtingė en de enige raffinaderij in de Baltische staten, die zich bij Mažeikiai bevindt. Alle aandelen van het bedrijf zijn in handen van het Poolse PKN ORLEN.

Pijplijnen[bewerken]

ORLEN Lietuva beheert een pijpleidingnet met een totale lengte van ongeveer 500 km. Het net bevat onder ander een pompstations bij Biržai, een pompstation bij Joniškis en pijpleidingen naar verschillende locaties in Litouwen. De bouw van het net ving aan in 1966. Sinds 1968 wordt olie getransporteerd. In 1992 werd Naftotiekis opgericht voor het beheer van de Litouwse pijpleidingen. In 1998 werd dit bedrijf onderdeel van Mažeikių Nafta, dat in 2009 ORLEN Lietuva ging heten.

Terminal[bewerken]

De Būtingė Terminal is een state-of-the-artfaciliteit van ORLEN Lietuva gesitueerd in de ijsvrije regio van de Oostzee. De eerste tanker die Būtingė aandeed in de zomer van 1999 laadde een zending van YUKOS ruwe olie. De terminal kan tot 14 miljoen ton ruwe olie per jaar verwerken.

Externe links[bewerken]