Obi-Wan Kenobi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Obi-Wan Kenobi
Personage uit Star Wars
Filmgegevens
Acteur(s) Ewan McGregor
(Episodes I-III)
Sir Alec Guinness
(Episodes IV-VI)
Episodes I, II, III, IV, V (geest) en VI (geest)
Andere media Star Wars: The Clone Wars (televisieserie)
Star Wars: The Clone Wars (film)
Ingesproken door James Arnold Taylor
Gegevens personage
Soort Mens
Geslacht Man
Hoogte 1,79 m
Geboortedatum 57 BBY
Sterfdatum 0 ABY
Organisatie(s) Jediraad
Galactische Republiek
Positie(s) Jedi
Jedi-Padawan (Episode I), Jedi-Ridder (Episode II), Jedi-Meester (Episode III-VI) en Jedi-Raadslid (in Episode III)
Wapens Lichtzwaard (blauw)
Technische gegevens
Hoogte 1,79 m
Lijst van personages

Obi-Wan Kenobi, (Tijdens zijn ballingschap op Tatooine Ben genoemd), is een personage uit de zesdelige Star Warssaga. De rol van Obi-Wan Kenobi wordt door twee acteurs vertolkt. In Episode I, II en III (1999-2005) wordt de rol vertolkt door Ewan McGregor en in Episode IV, V en VI (1977-1983) door sir Alec Guinness.

Biografie[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Obi-Wan Kenobi is een Jedi, een strijder in dienst van de Oude Republiek (of: Galactische Republiek). Hij is een hoofdpersonage in de zesdelige Star Warssaga. Obi-Wan is de Padawan (Jedi-leerling) van Qui-Gon Jinn. Als een Jedi-Ridder (en later als een Jedi-Meester) traint hij Anakin Skywalker in de wegen van de Kracht, en later diens zoon: Luke Skywalker. Hij is ook benoemd tot Jedi-Raadslid in Episode III.

Episode I: The Phantom Menace[bewerken]

In Episode I is Obi-Wan de padawan (leerling) van Qui-Gon Jinn. Tijdens een missie naar de planeet Naboo die in eerste instantie over een simpel handelsgeschil lijkt te gaan, komt het tot een ware oorlog. Tijdens een tussenlanding op Tatooine, komt Obi-Wans Meester in contact met een mogelijke Uitverkorene (the Chosen One). Het is een jongen die Anakin Skywalker heet.

Obi-Wan en Qui-Gon brengen hem voor de Jedi-Raad, die negatief oordelen over Anakin. Maar na een hevige oorlog op Naboo, komen de leden van de Raad toch tot de conclusie dat Anakin mag worden getraind. Tijdens de Slag om Naboo wordt Qui-Gon gedood door de Sith Lord Darth Maul. Obi-Wan weet Maul te verslaan en krijgt de titel Jedi Knight (Jedi-Ridder). Omdat zijn Meester als laatste wens had dat Anakin zou worden opgeleid tot een Jedi, neemt Obi-Wan deze taak op zich. Hij wordt Anakins meester.

Episode II: Attack of the Clones[bewerken]

In Episode II gaat Obi-Wan achter een premiejager aan met de naam Jango Fett. Het is 10 jaar na Episode I. Senator Amidala krijgt bedreigingen te verduren. Na een aanslag op haar leven, doet Obi-Wan onderzoek naar de moordenaar. Hij komt erachter dat Fett de stichter is, maar al snel blijkt er veel meer aan de hand. De premiejager is de donor voor een kloonleger dat bestemd is voor de Republiek! Obi-Wan komt op een spoor dat leidt naar de planeet Geonosis. Daar is de opdrachtgever tot de aanslag op Amidala onthuld. Dit is Nute Gunray, onderkoning van de Handelsfederatie. Maar erger is dat Count Dooku, een voormalige Jedi, achter de opbouw van een droidleger zit. Een oorlog is op handen! Het duurt niet lang of die oorlog komt op gang: de Kloonoorlogen zijn begonnen.

Episode III: Revenge of the Sith[bewerken]

In Episode III komen de Kloonoorlogen op een verschrikkelijke manier op zijn einde. Obi-Wan wordt aangevallen door zijn eigen Clone Troopers. De opdracht wordt gegeven door de Kanselier van de Republiek, die een Sith blijkt te zijn. Order 66 treft elke Jedi in het melkwegstelsel. Obi-Wan's leerling, Anakin Skywalker, sluit zich aan bij de Sith en helpt de Kanselier bij de Jedi-moorden. Obi-Wan probeert Anakin nog te redden van de Duistere Kant op de lavaplaneet Mustafar, maar Anakin is niet meer over te halen. Zijn leerling is nu een Sith geworden met de Darth-titel Darth Vader. Na een hevig lichtzwaardduel wint Obi-Wan. Hij laat Anakin zwaargewond achter en gaat in ballingschap, net als Jedi-Meester Yoda. De kinderen van Anakin worden beschermd door ze naar adoptieouders te sturen. Het meisje Leia gaat naar Alderaan en het jongetje Luke gaat naar Tatooine. Ook Obi-Wan gaat hier naar toe, om over Luke te waken.

Episode IV: A New Hope[bewerken]

Negentien jaar later, in Episode IV, leeft Obi-Wan nog steeds op Tatooine. Nadat de Republiek is overgegaan in het Galactische Keizerrijk, is hij daar in ballingschap. Nadat Keizerlijke Stormtroopers de oom en tante van Luke hebben vermoord in hun zoektocht naar verloren plannen, is er niets meer over voor de jonge Skywalker. Daarom gaat hij mee met de oude Obi-Wan, om getraind te worden in de Kracht. Net als zijn vader wil hij een Jedi worden. Obi-Wan sterft uiteindelijk eervol in de strijd, door het lichtzwaard van zijn voormalige leerling Darth Vader. Hij blijft echter aanwezig als een soort geest, indachtig zijn beroemde zegswijze: "If you strike me down, I shall become more powerful than you can possibly imagine".

Episode V: The Empire Strikes Back[bewerken]

Obi-Wan is nu een met de Kracht. Tijdens een missie voor de Rebellenalliantie, waar Luke zich nu bij heeft aangesloten krijgt Luke een visioen van Kenobi. Hierin vertelt hij Skywalker dat hij naar de planeet Dagobah moet gaan. Daar zal hij worden getraind door Yoda. Luke geeft gehoor aan Obi-Wan's raad. Nadat Luke een korte training heeft gehad, wil hij de strijd aan gaan met Darth Vader. Obi-Wan waarschuwt hem dat dit te vroeg is, maar Luke gaat al weg.

Episode VI: Return of the Jedi[bewerken]

Na een lange absentie, keert Luke terug naar Dagobah om zijn training af te maken onder Yoda. Maar Yoda is al oud en sterft. Yoda verdwijnt en wordt een met de Kracht, net als Obi-Wan. Omdat Luke opheldering nodig heeft, verschijnt Obi-Wan Kenobi. Hij geeft Luke te kennen dat Darth Vader zijn vader is, omdat Vader dat had onthuld aan Skywalker. Luke wil hem redden, maar Obi-Wan geeft aan dat dit niet meer mogelijk is. Toch lukt het Luke om het goede in zijn vader naar boven te halen. De Uitverkorene weet de Sith Darth Sidious te verslaan en zo de balans te herstellen, maar Anakin is te zwak om verder te leven. Hij overlijdt en bij een overwinningsfeest op het Keizerrijk verschijnen de geesten van Yoda, Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi om de vrede te vieren.

Rol buiten de films[bewerken]

Obi-Wan Kenobi is een veelvoorkomend personage in het Star Wars Expanded Universe. Zo speelt hij rollen in de animatieseries Star Wars: Clone Wars en Star Wars: The Clone Wars. De Kloonoorlogen (The Clone Wars) spelen zich af tussen Episode II en Episode III.

Leeftijd in de films[bewerken]

In deel vier van de zes films heeft Obi-Wan Kenobi, gespeeld door Alec Guiness, een leeftijd die lijkt te passen bij een oudere man van rond de 75 jaar. In deel drie (gespeeld door Ewan McGregor) daarentegen lijkt zijn leeftijd ongeveer 35 jaar te zijn. Het verschil echter tussen het eind van deel drie en het begin van deel vier is slechts 19 jaar en geen 40. De reden is dat het hete klimaat op de zandplaneet Tatooine iemand sneller laat verouderen.

Vriendschap[bewerken]

De vriendschap tussen Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker wordt verdiept in de animatieserie Star Wars: The Clone Wars, die aftrapte met een film in 2008. Deze serie speelt zich af tussen Episode II en III en gaat over de Kloonoorlogen die begonnen in Episode II en eindigen in Episode III.

Externe link[bewerken]